Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ομπρέλα στην υπερθέρμανση

Το τέρας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ απλά με μια… ομπρέλα θείου στην ατμόσφαιρα. Μέχρι πρότινος η ιδέα παρέπεμπε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, καθώς το εφιαλτικό μέλλον της υπερθέρμανσης είναι ήδη εδώ και η «συμβατική» λύση της μείωσης των εκπομπών ρύπων δεν αποδίδει καρπούς, η τολμηρή πρόταση του νομπελίστα Χημείας Πολ Κρούτσεν βρίσκει όλο και πιο πολλούς οπαδούς.

Από άκρη σε άκρη του πλανήτη χθες εορτάστηκε η 40ή Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Ηταν μια ημέρα ευαισθητοποίησης παρά γιορτής για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλωστε τα τελευταία νέα από τους επιστήμονες δεν είναι καθησυχαστικά. Ακόμη και μεταξύ των σαράντα χωρών που δεσμεύτηκαν με το Πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση μέχρι το 2012 των εκπομπών ρύπων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στις μισές καταγράφεται αύξηση.

Είναι ώρα για ένα πιο δραστικό «σχέδιο Β». Ο Δανός καθηγητής που το 1995 τιμήθηκε με το Νόμπελ επειδή εξήγησε πώς σχηματίζεται και καταστρέφεται το στρώμα του όζοντος, υποστηρίζει πως έχει τη λύση. Προτείνει το βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με ρουκέτες που θα περιέχουν θείο, με στόχο να σχηματιστεί γύρω από τη Γη ένα στρώμα που θα αντανακλά ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο Διάστημα. Εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί άμεσα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη.
Εξάλλου υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο από την ίδια τη φύση.

Το 1991 στις Φιλιππίνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 10 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου. Επί μήνες ολόκληρη η Γη σκεπαζόταν από αυτό το σύννεφο, πάνω στο οποίο αντανακλούσαν οι ηλιακές ακτίνες. Τα επόμενα δύο χρόνια η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μειώθηκε κατά μισό βαθμό Κελσίου. Μόνο που αυτή η προστατευτική ομπρέλα ήταν προσωρινή.

Οταν πριν από 15 χρόνια πρωτοδιατυπώθηκε η ιδέα της μίμησης των συνεπειών μιας ηφαιστειακής έκρηξης και της δημιουργίας μόνιμης τεχνητής ομπρέλας που θα συντηρείται με το συστηματικό βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με θείο, πολλοί τη θεώρησαν «τρελή» – όπως και τις περισσότερες προτάσεις της γεωμηχανικής. Σήμερα όμως, καθώς τα χρονικά περιθώρια αποτροπής του εφιάλτη λιγοστεύουν, ακόμη και οι πιο «τρελές» ιδέες συζητούνται.

Ιδίως όταν τις υποστηρίζουν νομπελίστες όπως ο Πολ Κρούτσεν και ο Τόμας Σέλινγκ (Νόμπελ Οικονομίας 2005), ο οποίος επισημαίνει πως το κόστος της πρότασης δεν είναι απαγορευτικό.

Η ιδέα των δύο καθηγητών έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Newsweek», που περιλαμβάνει και τον αντίλογο. Χρειάζεται προσοχή όταν ο άνθρωπος παίζει το ρόλο του Θεού, προειδοποιούν άλλοι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των επιπέδων θείου στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει όξινη βροχή ή και να καταστρέψει περισσότερο το ευαίσθητο στρώμα του όζοντος.

Ο καθηγητής Κρούτσεν απαντά πως οι «παρενέργειες» μπορούν να αποφευχθούν εάν η προστατευτική ομπρέλα ανοίξει σε μεγάλη απόσταση από την επιφάνεια της Γης, στη στρατόσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση είναι ικανοποιημένος που τουλάχιστον άνοιξε η συζήτηση.


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=86483

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου