Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Προσφυγές και χιλιάδες αγωγές κατά του Μνημονίου

Μπαστούνια τα βρίσκει η κυβέρνηση... όχι μόνο για το Μνημόνιο και τις αποφάσεις που επιβάλλει, αλλά και για τον τρόπο που το ψήφισε στη Βουλή.
Προσφυγές και αγωγές πρόκειται να κατατεθούν μέσα στον Ιούλιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση νομοθετημάτων που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Προσφυγές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και άλλους οργανισμούς, αλλά και αγωγές κατά του Δημοσίου για τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και επιδομάτων, για επιστροφή των παρακρατούμενων.

Στόχος των οργανισμών, με επικεφαλής τον ΔΣΑ, κατά της λαίλαπας του Μνημονίου είναι να σταλεί ένα μεγάλο μήνυμα αντίστασης, με την κατάθεση αγωγών από 100.000 και πάνω (!), ώστε να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να δει τι θα κάνει, ότι δεν περνάνε τα μέτρα που καταλύουν ανθρώπινα δικαιώματα, που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση του 1952 και τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Με το Μνημόνιο καταλύονται όλα. Καταλύεται η νομιμότητα.

Και δεν θα μείνουν μόνο εκεί. Θα υπάρξει συνέχεια στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αυτή είναι η μια πλευρά. Υπάρχει όμως και μέγα θέμα παραβίασης του Συντάγματος.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιος Κασιμάτης, που έχει την εποπτεία και τον συντονισμό των δικαστικών ενεργειών των παραπάνω φορέων, είναι σαφής. Μιλώντας στο «Π» ο κ. Κασιμάτης μας είπε:

- Αυτή η μεθόδευση της ψήφισης του Μνημονίου ως απλού νόμου είναι πρωτοφανής. Έπρεπε να περάσει με τα 3/5 της Βουλής (δηλαδή 180 ψήφους), όπως προβλέπει το άρθρο 28, παρ. 2 του Συντάγματος. Παρέκαμψαν το Σύνταγμα. Πρόκειται για παραχώρηση αρμοδιότητας της Βουλής. Περιφρόνησαν τη Βουλή. Περιφρόνησαν τη λαϊκή κυριαρχία.

Πρόκειται, λένε και άλλοι συνταγματολόγοι, για συνταγματικό πραξικόπημα! Και υποστηρίζουν ότι είναι ΑΚΥΡΗ η σύμβαση, το Μνημόνιο!

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=55978&colid=37&catid=27&dt=2010-07-04%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου