Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Γιατί πρέπει να πούμε ΟΧΙ στην Ηλεκτρονική Κάρτα Συναλλαγών

Μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης για επιβολή Ηλεκτρονικής Κάρτας Συναλλαγών χωρίς την χρήση της οποίας δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές των φορολογουμένων, εκτός από αντιδράσεις υπήρξαν και αρκετοί που δέχθηκαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Τα επιχειρήματα τους είναι ότι 343652-barcode_tattoo_34.jpg«έτσι και αλλιώς, με τις πιστωτικές και άλλες κάρτες που ήδη υπάρχουν, φακελωμένους μας έχουν άρα γιατί να μην δεχτούμε μια κάρτα ακόμα που θα μας βοηθά στην ευκολότερη διαχείριση της καθημερινότητας μας»
Το φακέλωμα αυτό πράγματι ισχύει αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές. Για παράδειγμα, την πιστωτική κάρτα ΔΕΝ μας υποχρέωσε κανείς να την πάρουμε, όπως επίσης κανείς ΔΕΝ μας επέβαλλε εφόσον την πήραμε (όσοι την πήραμε) την χρησιμοποίηση της. Υπάρχει δηλαδή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ!!! Όποιος θέλει τις χρησιμοποιεί και όποιος δεν θέλει όχι. Το ίδιο είναι??? Δεν νομίζω. Γιατί εδώ η αναγκαιότητα του μέτρου της Κάρτας Συναλλαγών όπως λένε οι εμπνευστές του είναι να γίνει υποχρεωτικό για να αποδώσει!!! Άρα λοιπόν η χρήση της δεν θα είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα, ο εξαναγκασμός στην χρήση αυτής της κάρτας. Γιατί αν μιλάμε για προαιρετική χρήση τότε ας πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα
Ποιος όμως ή πόσοι θα δεχόταν την χρήση τέτοιας κάρτας σε όλες τις συναλλαγές τους, γνωρίζοντας ότι από εκεί και μετά οι καταναλωτικές συνήθειες και όποιες κινήσεις γίνουν αυτή την κάρτα θα είναι σε κοινή θέα? Πόσοι το θέλουν αυτό? Και δεν μιλάμε μόνο για το θέμα της ιδιωτικότητας. Το πρόβλημα μπορεί να πάρει στον κατάλληλο χρόνο διαστάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αν δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει σε μετρητά θα μπορούν αυτοί που θα ελέγχουν τις κάρτες  να επιβάλουν απαγορεύσεις «για το καλό μας» . Για παράδειγμα να μην μπορεί κάποιος να αγοράσει τσιγάρα και οινοπνευματώδη με πρόσχημα ότι γίνεται για να προστατεύσουν την υγεία του, να μην μπορεί να αγοράσει π.χ. ντόπιο κρέας γιατί και καλά δεν ελέγχεται και παράλληλα να προωθήσουν το εισαγόμενο ή το μεταλλαγμένο  μπλοκάροντας ανάλογα την κάρτα,  θα μπορούν επίσης να περιορίσουν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, για να κρατήσουν αποθέματα στις δεξαμενές, ώστε να κερδοσκοπήσουν άνετα αργότερα, ή για να υποβάλλουν απλά σε ταλαιπωρία τον πληθυσμό και να τον κρατήσουν σε καταστολή κ.ο.κ. Απίθανο να συμβούν αυτά ??? Αν περάσει το μέτρο αυτό θα δείξει πόσο απίθανο είναι.  Το ερώτημα που τίθεται είναι.
ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ???
Δηλαδή για να δήθεν διευκολυνθούμε στις συναλλαγές μας δεχόμαστε να μπούμε στο μικροσκόπιο??? Και στο κάτω κάτω της γραφής  όταν σε μια χώρα εν ονόματι του σεβασμού της ετερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρέχεται σε θρησκευτικές ομάδες το δικαίωμα της άρνησης στρατεύσεως και οσονούπω το δικαίωμα του γάμου ή συμφώνου συμβιώσεως μεταξύ ομοφύλων, τότε δικαιούται ο καθένας να αρνηθεί για θρησκευτικούς ή δημοκρατικούς λόγους την αριθμοποίηση του ίδιου και της οικογένειας του.
Κανένα συμφέρον, κανενός υπουργείου οικονομικών δεν υπέρκειται των στοιχειωδών ατομικών ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου