Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 94% ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

πασεγές_καραμίχας.jpeg
Σημ. Πόσοι από εμάς το γνωρίζουν αυτό? Υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε αυτάρκεις αλλά προφανώς δεν θέλουμε ή δεν μας αφήνουν γιατί τότε θα χαθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ από ....ξένες τσέπες -που όμως μας ελέγχουν-  και θα πάψουμε να στηρίζουμε άλλες οικονομίες.!!! Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν το θέλουν όσοι κερδίζουν από αυτές τις δραστηριότητες, αλλά είναι η μόνη λύση για να μπορέσουμε τελικά να ανταπεξέλθουμε στην "σωτηρία" που μας προσφέρουν οι δανειστές μας.
και ενώ είναι γνωστά λίγο πολύ όλα αυτά, οι εισαγωγές συνεχίζονται αθρόα και αυτό οφείλεται κυρίως στους καταναλωτές και δευτερευόντως στους εισαγωγείς. Αν ο καταναλωτής δεν ζητάει το προιόν ο έμπορος δεν έχει λόγο να το εισάγει. Αν πρέπει να γίνουν για κάτι εισαγωγές ας γίνουν για είδη που δεν παράγουμε..., όχι να εισάγουμε μέχρι ελαιόλαδο (!!!) και λιγνίτη(!!!) που έχουμε σε αφθονία!

---

Σύμφωνα στοιχεία που παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Τζανέτος Καραμίχας το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών - διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 94% περίπου.
Ειδικότερα, το ποσοστό αυτάρκειας στη
φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %).
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% ,  στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή - αλιεία ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 76,11% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών - τυροκομικών  προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται  στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα. Τέλος, στα αλιεύματα το ποσοστό αυτάρκειας αγγίζει το 125,61% περίπου.
«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου