Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ποιές είναι οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ που μπλοκάρουν τα πετρέλαια στην Κρήτη

πετρέλαια Κρήτης.jpg
«Η φύση δίνει πλούτο και ο άνθρωπος είτε τον αξιοποιεί είτε με αυτόν τον πλούτο καταστρέφει κοινωνίες και ανθρώπους. Οι υδρογονάνθρακες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι είτε ευχή είτε κατάρα. Το παγκόσμιο ερώτημα σε όλες αυτές τις χώρες είναι: Θα γίνουμε Νορβηγία ή Νιγηρία;
Το ιστορικό στοίχημα των λαών και των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τα επόμενα 10 χρόνια, είναι πώς θα απαντηθεί αυτό το ερώτημα»
Το απόσπασμα που παραθέσαμε περιλαμβάνεται στην ομιλία του τέως υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, στο συνέδριο του Economist για την ενέργεια που έγινε στις 28 και 29 Μαρτίου 2012.
Δεν χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να διαπιστώσουμε αν κερδίσαμε το ιστορικό στοίχημα, αφού πριν από λίγες μέρες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian» έκανε σύγκριση της Ελλάδας με τη Νιγηρία.
Πολιτικοί που δήλωναν ότι δεν υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα και το ανακάλυψαν αμέσως μετά την προσφυγή μας στο ΔΝΤ, ελληνικές και διεθνείς έρευνες που αποκάλυπταν τον ενδεχόμενα πλούσιο ορυκτό μας πλούτο νοτίως της Κρήτης και αγνοήθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα που ποτέ δεν διακηρύξαμε από το 1995 ενώ μπορούσαμε να το κάνουμε, συνθέτουν το νεφελώδες σκηνικό των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, που σύμφωνα με έγγραφο των WikiLeaks αποτιμώνται στα 40 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.
Μήπως η χρόνια αδράνεια σε πολιτικό επίπεδο πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών για σεισμικές έρευνες, οδηγήσει τελικά στη «Νιγηριοποίηση»  της Ελλάδας;
Υπάρχει το ενδεχόμενο επιχειρηματικά συμφέροντα να εμποδίζουν την ανακάλυψη και εν συνεχεία την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης; Γνώριζαν οι αρμόδιοι φορείς τις επιστημονικές έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν νοτίως της Κρήτης και τα αποτελέσματά τους; Άγνοια, αδυναμία ανάληψης ευθύνης ή εθελοτυφλία μας έφεραν στο σημείο για απαντήσεις και παραθέτουμε τα δεδομένα.
Στη συνέχεια παραθέτουμε το χρονικό της «ξαφνικής» ανακάλυψης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης από το ελληνικό κράτος, καθώς και τις ελληνικές έρευνες με τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που είχαν γίνει στην περιοχή, αλλά οι αρμόδιοι αρνούνταν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Εάν συνεχίζονταν οι έρευνες, εάν ήμασταν απολύτως βέβαιοι για την ύπαρξη
υδρογονανθράκων και τους εκμεταλλευόμασταν εγκαίρως, θα ήμασταν σήμερα η πιο χρεωμένη ευρωπαϊκή χώρα;
map lykousis elkethe.jpg
Όταν η απερχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε φυσικό αέριο στην Κρήτη ...
11 Δεκεμβρίου 2009. Ο τέως πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, δηλώνει:
-- «Πετρέλαιο δεν έχουμε, ή τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουν βρει παρά ελάχιστο».
20 Φεβρουαρίου 2010.
Ο τέως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργου Καρατζαφέρη για ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου, απαντά:
-- «Καμία αναφορά σε ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου δεν έχει υπάρξει στη μέχρι τώρα ιστορία της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας». 23 Απριλίου 2010.
Η χώρα προσφεύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και το ΔΝΤ. Η ανακοίνωση  έγινε με διάγγελμα του τέως πρωθυπουργού από το Καστελόριζο, στο οποίο ανέφερε ότι « ...ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός, είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες ...», και συνέχισε τονίζοντας την περιοχή στην οποία βρισκόταν:
-- «Η έμπνευση, η πίστη μας είναι τούτος εδώ ο τόπος, απ' το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, απ' την Κρήτη μέχρι τον Έβρο». 10 Σεπτεμβρίου 2010. Στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο τέως πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει:
-- «Και ανακοινώνω σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη, και η απόφαση αυτή, η σχετική προκήρυξη, υπογράφεται άμεσα».
Έτσι λοιπόν, μέσα σε 10 μήνες, από τη βεβαιότητα για ανυπαρξία πετρελαίου στην Ελλάδα φτάσαμε να ψάχνουμε για πετρέλαιο. Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2007 (....μόνο???? , δεκαετίες τώρα...)είχαν γνώση για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, καθώς σε έγγραφα των WikiLeaks το μεγαλύτερο αμερικανικό think tank Stratfor επιβεβαιώνει σε τηλεγραφήματά του ότι στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα, ειδικά στη νότια Κρήτη. Αποκαλύπτουν συζη­τήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές, ενώ οι υπολογισμοί τους φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με τον επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy (πρόκειται για την εταιρεία που ανακάλυψε συνολικά 35 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ), ο οποίος έχει ολόκληρο το φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσ΅ατα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πόσο εκτιμούν ότι είναι τα αποθέματα; Περίπου 20-22 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 τετ. χλμ., με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ που έχει ήδη καθοριστεί από το ΥΠΕΚΑ, και άλλα 20 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150-175 χλμ. ΝΑ της Ιεράπετρας.
Συνεπώς, οι Αμερικανοί γνώριζαν - (άρα και ο άνθρωπός τους....). Το θέμα που προκύπτει είναι αν και οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα είχαν γνώση του τι συμβαίνει στον πυθμένα της Μεσογείου και εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στη συνέχεια παραθέτουμε μια σειρά από ελληνικές έρευνες που έγιναν στην Κρήτη και νοτίως της Κρήτης, και αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς.
lekanes.jpg
Βρήκαν μεθάνιο στην Κρήτη, και το Υπουργείο τους αγνόησε
Είναι δυνατόν να βρεις αβαθές βιογενικό αέριο στην ξηρά, δηλαδή μεθάνιο που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο για θέρμανση, και το ελληνικό κράτος να μη δώσει 100.000 ευρώ προκειμένου να μάθει με ακρίβεια πόσο μεθάνιο έχει; Και όμως, είναι. Ίσως και η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας μας μπορεί να ήταν καλύτερη αν είχαμε ήδη πιστοποιήσει ότι υπάρχει κοίτασμα υδρογονανθράκων στην ξηρά. Τα γεγονότα που ακολουθούν όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είναι πραγματικά, και φανερώνουν είτε άγνοια των αρμόδιων φορέων για τη σοβαρότητα του θέματος, είτε πως κάποιοι εσκεμμένα δεν ήθελαν να προχωρήσει η έρευνα.
Πολλοί Κρητικοί που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μεσσαράς, που βρίσκεται στη νότια Κρήτη, αφηγούνται περιστατικά από τη δεκαετία του '60 όπου σε ιδιωτικές υδρογεωτρήσεις έβγαινε μεθάνιο, χωρίς βέβαια να είναι γνωστό από πού προέρχεται.
Τον Οκτώβριο του 2006 ξεκίνησε στη Λεκάνη της Μεσσαράς το ερευνητικό πρόγραμμα «Εντοπισμός και αξιολόγηση βιοαερίου Νεογενών σχηματισμών της περιοχής Αρκαλοχωρίου του Ν. Ηρακλείου Κρήτης για ενεργειακή χρήση», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Αρκαλοχωρίου στο πλαίσιο του ΠΕΠΕΡ-ΚΡΗΤΗΣ «Τεχνολογικά επιδεικτικά έργα» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Δήμο Αρκαλοχωρίου.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 και για τα αποτελέσματά της μας μιλά ένας από τους συμμετέχοντες επιστήμονες, ο κ. Νίκος Πασαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης:
-- «Αποτυπώσαμε γεωλογικά τη Λεκάνη, η οποία φαίνεται ότι φτάνει στα 1.000 μέτρα βάθος από ιζήματα, όπου μέσα στα ιζήματα έχει παγιδευτεί οργανική ύλη. Κάναμε τέσσερις διερευνητικές γεωτρήσεις, όπου και στις τέσσερις είχαμε παραγωγή μεθανίου. Μάλιστα μία γεώτρηση έχει παραμείνει ανοιχτή και δεν έχει σφραγιστεί ακόμα, και συνεχίζει να βγάζει με τον ίδιο ρυθμό μεθάνιο.
Σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, και κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα, έχουν στραφεί στην παραγωγή αυτού του αερίου, του μη συμβατικού φυσικού αερίου, του αβαθούς βιογενικού αερίου, καθώς χωρίς καμία επεξεργασία είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμο».

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας οι συμμετέχοντες επιστήμονες αιτήθηκαν να γίνει μία στεγανή παραγωγική γεώτρηση ώστε να μετρήσουν με ακρίβεια πόσο μεθάνιο παράγεται. Η τεχνογνωσία δεν χρειαζόταν καν να έρθει από το εξωτερικό, υπήρχε στην Ελλάδα, ενώ το κόστος ήταν 100.000 ευρώ. Αν πιστοποιούσαμε την ύπαρξη μεθανίου στην ξηρά, θα ξέραμε με ακρίβεια τι διαθέτουμε, και πιθανώς θα είχε ανοίξει ο δρόμος της εκμετάλλευσής του.
Ωστόσο, οι πόρτες των αρμόδιων φορέων για το πολλά υποσχόμενο αίτημα ήταν ερμητικά κλειστές.
-- «Κάναμε πολλές προσπάθειες με τη Νομαρχία, την Περιφέρεια, απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο, αλλά δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση», καταγγέλλει στο PRESSing ο κ. Πασαδάκης, ενώ απόλυτος είναι και ο κ. Εμμανουήλ Μανούτσογλου, Καθηγητής Γεωλογίας στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα:
-- «Ούτε συζήτηση! Ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η έρευνα! Μας αγνόησαν παντελώς! Είχαμε απευθυνθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια, στο τότε υπουργείο Ενέργειας ... Κλειστές πόρτες παντού!» ...
Την ίδια περίοδο όπου γινόταν η έρευνα στη Λεκάνη της Μεσσαράς, είχε ανοιχτεί μια υδρογεώτρηση από έναν ιδιώτη στην περιοχή του Τυμπακίου, μια κωμόπολη στο νότο του νομού Ηρακλείου, όπου έπεσαν σε θύλακο τέτοιου αερίου που έβγαινε με πίεση 10bar. Μπορεί αυτό σε όσους δεν γνωρίζουν από Γεωλογία να μοιάζει απλό, αλλά όπως μας εξηγεί ο κ. Πασαδάκης « ...αυτό είναι ένδειξη πολύ μεγάλου αποθέματος! Ήταν πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο! Δηλαδή, αν εκεί αποδείκνυε κανείς ότι ο θύλακος αυτός ήταν μεγάλος, με αυτή την παροχή που έβγαινε θα μιλούσαμε για μια πράγματι οικονομικώς εφικτή εκμετάλλευση. Και αυτό, όμως, όπως και στη δική μας περίπτωση, δεν είχε καμία συνέχεια παρά τις προσπάθειες του Δήμου» ...
Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, υπογραμμίζει ότι:
-- «Μια χώρα μπορεί να ζήσει χωρίς αποθέματα πετρελαίου και βιοαερίου, δεν μπορεί να ζήσει, όμως, αν δεν ξέρει τι έχει. Και εμείς σε αυτό το σκέλος δεν έχουμε κάνει τίποτα»...
Οι σημαντικές έρευνες νοτίως της Κρήτης και τα κλειστά αυτιά των ανθρώπων του υπουργείου
Η ευκαιρία για υπολογισμό της ποσότητας μεθανίου πάνω στο νησί της Κρήτης έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα. Την ίδια αντιμετώπιση είχαν από τους αρμόδιους φορείς και άλλες έρευνες που έγιναν από το Εργαστήριο Ιζηματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών νοτίως της Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αβραάμ Ζεληλίδη, ο οποίος αναφέρει στο PRESSing την αντιμετώπιση που είχε από το αρμόδιο υπουργείο:
-- «Παρ' όλες τις επίμονες και αλλεπάλληλες οχλήσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης στο παρελθόν και πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, τα αυτιά τους ήταν κλειστά, οι πόρτες επτασφράγιστες, δεν ήθελε ποτέ κανείς να ακούσει και να ενημερωθεί πάνω στις έρευνες που είχαμε κάνει» ...

Ο κ. Ζεληλίδης μας περιγράφει τα αποτελέσματα των ερευνών για τις οποίες το υπουργείο αρνήθηκε να ενημερωθεί:
-- «Αφού ολοκληρώσαμε τις πρώτες έρευνές μας αναδεικνύοντας τις περιοχές στη χέρσο, στην Κεντρική Ελλάδα, και αφού πήγαμε στο Ιόνιο και δημοσιεύσαμε αρκετές εργασίες αναδεικνύοντας περιοχές, κρίναμε σκόπιμο ότι καιρός ήταν να πάμε και λίγο νοτιότερα. Πήγαμε στη Λεκάνη της Γαύδου ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς διαμορφώνονται οι Λεκάνες μεταξύ Κρήτης και της υποθαλάσσιας Μεσογειακής Ράχης -η μία από αυτές τις Λεκάνες είναι η Λεκάνη της Γαύδου. Έτσι αρχίσαμε να δουλεύουμε στη Γαύδο για να δούμε αν μπορεί να προκύψει κάποιο μοντέλο που να προσδιορίζει πιθανά πεδία υδρογονανθράκων. Στην αναζήτηση της βιβλιογραφίας, διαπιστώσαμε ότι
από το 1982 υπήρχαν δημοσιευμένες σεισμικές έρευνες στην περιοχή που έγιναν από Γάλλους, κυρίως, ερευνητές, πιθανά συνδεδεμένους με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου που εκείνη την εποχή ήταν σύμβουλος στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Ζητήσαμε τα πρωτότυπα από το υπουργείο και δεν μας τα έδωσε, οπότε πήραμε τα δημοσιευμένα σεισμικά δεδομένα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και προσπαθούσαμε να βγάλουμε άκρη από αυτά.
Δουλεύοντας στην περιοχή προέκυψε ένα μοντέλο εξέλιξης της Λεκάνης που δείχνει σημαντικά ευρήματα. Δείχνει, δηλαδή, στη Λεκάνη της Γαύδου που βρίσκεται νότια της Κρήτης, να υπάρχουν πεδία υδρογονανθράκων. Με βάση αυτή τη γνώση, αρχίσαμε να ψάχνουμε όλη τη στρωματογραφία της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Προέκυψε μια εργασία για όλη τη δυναμική της Μεσογειακής Ράχης, η οποία ξεκινάει από την Κεφαλονιά και φτάνει μέχρι την Κύπρο, δηλαδή έχει μήκος 1.500 χλμ. και πλάτος περίπου 200-300 χλμ.

Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουμε το χρόνο κατά τον οποίο δημιουργήθηκε, και τι συμβαίνει μπροστά της, πάνω της και από πίσω της.
Από πίσω της, λοιπόν, μιλάμε για 7 Λεκάνες που βρίσκονται μεταξύ της Μεσογειακής Ράχης και της Κρήτης. Είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους και στη γεωμετρία και σε δυναμική, και είναι ίδιες με αυτή της Γαύδου που μελετήσαμε. Αυτές οι Λεκάνες εκτιμούμε ότι λόγω της δυναμικής, της σχέσης, της συσχέτισης, του χρόνου και της έκτασης, η καθεμία τους θα μπορούσε να ήταν ένας εν δυνάμει Πρίνος, γιατί τα ιζήματα είναι αντίστοιχα με αυτά του Πρίνου.
Τι γίνεται, όμως, πέρα από αυτές τις 7 Λεκάνες;
Φύγαμε και πήγαμε να δουλέψουμε στην Ιεράπετρα, γιατί εκεί βρίσκονται άλλες δύο Λεκάνες, του Πλίνιου και του Στράβωνα.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια δυναμική και για τις 9 Λεκάνες που βρίσκονται νότια της Κρήτης μέχρι και τη Μεσογειακή Ράχη.
Όσον αφορά στο τι γίνεται μπροστά από τη Μεσογειακή Ράχη, είναι η Λεκάνη του Ηροδότου και η Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Η Λεκάνη του Ηροδότου φαίνεται να έχει δυναμική αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον ίση σε όγκο κοιτασμάτων όσο της Λεβαντίνης, δηλαδή 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου και δύο δισ. βαρέλια πετρέλαιο».
Η γεωστρατηγικής σημασίας έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο Καστελόριζο, και η ... «αξιοποίησή της»
Πάμε τώρα στην ελληνική έρευνα σπουδαίας γεωστρατηγικής σημασίας που αναφέρθηκε στην αρχή του ρεπορτάζ, και που έγινε στο Καστελόριζο, δηλαδή εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ή, για να θέσουμε το θέμα στη σωστή βάση του, εντός της ελληνικής ΑΟΖ που ποτέ δεν οριοθετήσαμε, και συγκεκριμένα ούτε καν την έχουμε ανακηρύξει μέχρι σήμερα.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μαζί με το Ινστιτούτο Γεωλογικών &Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) πραγματοποίησαν το 2003 και το 2004 δύο ερευνητικές αποστολές στα υποθαλάσσια όρη του Αναξίμανδρου νότια του Καστελόριζου. Οι αποστολές έγιναν στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Αναξίμανδρος» και εξερευνήθηκε μια περιοχή έκτασης 3.000 τετ. χλμ., όπου έγινε ιδιαίτερα λεπτομερειακή αποτύπωση του πυθμένα και των υποστρωμάτων του, αλλά και διερευνήθηκαν η δομή και η εξέλιξη των ιλυοηφαιστείων της ευρύτερης περιοχής.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών; Ανακαλύφθηκαν υδρίτες έκτασης 46 τετ. χλμ. σε βάθος μόλις 200-250 μέτρα κάτω από τον πυθμένα αφορά στον ολικό όγκο του μεθανίου που βρίσκεται στο ιλυοηφαίστειο του Αναξίμανδρου, έχει εκτιμηθεί από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στα 2,56 έως 6,46 κυβ. χλμ
Τα αποτελέσματα της σπουδαίας έρευνας δημοσιεύθηκαν το 2009 στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «Marine and Petroleum Geology». Η αντίδραση του ελληνικού κράτους για άλλη μια φορά εγείρει ερωτήματα.
Καταρχάς, για να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη έρευνα, οι υπεύθυνοι πήραν άδεια από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (Ε.Χ.Α.Ε.Θ.), η οποία είναι ειδική διυπουργική επιτροπή που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Συνεπώς, το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει ποιες έρευνες γίνονται νοτίως της Κρήτης, αφού το ίδιο παραχωρεί τις άδειες για να γίνουν οι έρευνες, τόσο οι ελληνικές όσο και οι διεθνείς. Επιπλέον, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.), η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ζητήσει τα αποτελέσματα από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κίνηση που σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν την έκανε ποτέ. Να σημειωθεί ότι η Γ.Γ.Ε.Τ. μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 υπαγόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ από τον Νοέμβριο του 2009 ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.
Η αδράνεια δεν σταματά εδώ. Από την έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. προέκυψε ότι στα δύο ιλυοηφαίστεια (το «Αθήνα» και το «Θεσσαλονίκη») νότια του Καστελόριζου ανακαλύφθηκε μια σημαντική πηγή μεθανίου. Στη Μεσογειακή Ράχη, όμως, και στο Ιόνιο Πέλαγος υπάρχουν και άλλα ιλυοηφαίστεια, τα οποία ουδέποτε έχουν μελετηθεί από ελληνική ερευνητική ομάδα. Με αφορμή αυτό το γεγονός, σύμφωνα με έγκυρες πηγές πριν από τρία χρόνια το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πρότεινε να γίνει ένα εθνικό πρόγραμμα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, με θέμα την πιθανή ύπαρξη υδριτών και κατά συνέπεια μεθανίου στα ιλυοηφαίστεια του ελληνικού τόξου. Η πρόταση κατατέθηκε στη Γ.Γ.Ε.Τ. και στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση. Για άλλη μια φορά οι προσπάθειες των επιστημόνων να διαπιστώσουν αν έχουμε στον πυθμένα της Μεσογείου εντός ελληνικής ΑΟΖ μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας, έπεσε στο κενό. Πάντως, πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2012 το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έκανε νέα πρόταση για ΕΣΠΑ στο ΥΠΕΚΑ, και ζήτησε να προχωρήσει σε έρευνες και σε άλλα ιλυοηφαίστεια.
Μιλώντας στο PRESSing, ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Βασίλειος Λυκούσης υπογραμμίζει ότι είναι εθνικό θέμα να γίνουν και άλλες αντίστοιχες αποστολές:
-- «Εκτός από την προκήρυξη, απαιτείται η περαιτέρω μελέτη των ιλυοηφαιστείων, διότι εμείς σαν Ελλάδα δεν έχουμε κάνει καμία μελέτη ιλυοηφαιστείων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο! Καμία! Υπάρχουν ανεξερεύνητα ιλυοηφαίστεια, και πρέπει να μελετήσουμε αν είναι ενεργά και αν έχουν υδρίτες. Αυτό είναι μεγάλο εθνικό θέμα. Ό,τι ξέρουμε για τα ιλυοηφαίστεια, με εξαίρεση την έρευνα στον Αναξίμανδρο, το ξέρουμε από ξένες έρευνες. Και αυτά είναι μερικώς ερευνηθέντα, ενώ υπάρχουν και πολλά που δεν έχουν ερευνηθεί καθόλου. Αν είναι ενεργά, είναι επιφανειακοί μάρτυρες βαθύτερων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γιατί πάντα τα ιλυοηφαίστεια δημιουργούνται από υδρογονάνθρακες που έρχονται από βαθιά, δηλαδή από θερμογενές μεθάνιο. Όσα είναι ενεργά, σημαίνει ότι από κάτω υπάρχει πολύ μεθάνιο και έρχεται πάνω συνεχώς» ...

lykousis photo.jpg
Τουρκικές προκλήσεις σε Καστελόριζο και ΑΟΖ ...(με τις πλάτες ποιου????)

Και ενώ η έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. «αξιοποιήθηκε» κατά τον τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως, φαίνεται ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν την αγνόησε, αλλά έκτοτε «παίζει» με τα όρια και τις αντιδράσεις μας. Τον Ιούλιο του 2010 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» έκανε σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είχε δημοσιευθεί προκήρυξη για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων σεισμικών ερευνών από την κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Τουρκία εξέδωσε ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελόριζου από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor», προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν η Τουρκία θα μας προκαλούσε κατ' αυτόν τον τρόπο στην περίπτωση που είχαμε οριοθετήσει ΑΟΖ. Και αν η ΑΟΖ τα δύο τελευταία χρόνια έχει γίνει «της μόδας», να τονίσουμε ότι δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα τελευταία. Το 1982 συμμετείχαμε στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ψήφιση της νέας Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία εν συνεχεία επικυρώσαμε στις 21 Ιουλίου 1995. Δηλαδή από το 1995 μπορούσαμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ, αλλά δεν το έχουμε κάνει.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ας δούμε το χάρτη. Βλέπουμε με μπλε χρώμα την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αν, λοιπόν, η Ελλάδα είχε οριοθετήσει ΑΟΖ, θα μπορούσε εντός αυτής να έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα όσον αφορά στη διαχείριση ζώντων ή ΅η πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων, ενώ ταυτοχρόνως η ΑΟΖ περιλαμβάνει τα θέματα του πετρελαίου, της αλιείας και του περιβάλλοντος.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επιδιώκει να μη συμπεριληφθεί το κομμάτι του Καστελόριζου, της Ρω και της Στρογγύλης στην ελληνική ΑΟΖ, καθώς την αποκόπτει από ένα σημαντικό θαλάσσιο κομμάτι οικονομικής ζώνης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος και διδάκτορας Οικονομικής Γεωγραφίας - Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Νίκος Δενιόζος, υπογραμμίζει στο PRESSing ότι « ...διαχρονικά, σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα υπάρχει μια ... αμέλεια να το πω; Μια διστακτικότητα ... Μια ανικανότητα ... Να μπουν όλα τα πράγματα στη θέση τους και να αρχίσει να υπάρχει μια σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα ξεκινάνε τα πάντα. Όμως, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μια σοβαρή πολιτική βούληση.
Επιπλέον, η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα για να δει μέχρι πού θα φτάσει και τι θα κάνει εκείνη με τη σειρά της. Όμως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να υποβάλλεται σε τέτοιες διαδικασίες από τη φίλη και γείτονα χώρα, διότι αν είχε μια σταθερή δυνατή εξωτερική πολιτική που θα ήταν ξεκάθαρη, τότε και η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε τέτοιου είδους δοκιμασίες». Ταυτόχρονα, ο κ. Δενιόζος προσθέτει ότι « ...αν οι ιθύνοντες νόες τώρα χειριστούν σωστά το ζήτημα της ΑΟΖ, θα έχουμε έναν φανερό "άσο" στο να αποτελέσει η Ελλάδα μια συνιστώσα που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να βγούμε ξανά στις διεθνείς αγορές».
Τι σημαίνει πρακτικά η μη οριοθέτηση ΑΟΖ; Ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε παραχωρήσεις για σεισμικές μελέτες στο ποσοστό που μας αναλογεί βάσει ΑΟΖ στη Λεκάνη του Ηροδότου (της οποίας τα κοιτάσματα βάσει των εγγράφων του WikiLeaks αποτιμώνται στα 20 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου), ούτε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους υδρίτες νοτίως του Καστελόριζου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στη Μεσογειακή Ράχη.
Τονίζουμε πως η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν θα μας δώσει μόνο τη δυνατότητα για την αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων, αλλά και θα μας ισχυροποιήσει επίσης γεωστρατηγικά διότι θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας.
Πρόκειται για τον αγωγό για τον οποίο ο τέως υπουργός ΠΕΚΑ, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει υπογραφή κοινής συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί ...
shutterstock.jpg
Αποτίμηση, ενδείξεις και προσδοκίες
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, οι υδρογονάνθρακες και η ΑΟΖ ήταν στα «πάνω» τους. Στο Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση της ΝΔ αναφέρεται μεταξύ των μέτρων που θα μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη, να ανακουφίσουν την κοινωνία και να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές « ...η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ! Ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας».
Ακόμη, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των εσωτερικών πηγών που θα κινητοποιήσουν πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων και προτείνεται η δημιουργία ειδικού Ταμείου που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από την αξιοποίηση.
Είναι γεγονός ότι οι ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι πάρα πολλές, και ίσως είναι πια υπερβολή να μιλάμε μόνο για ενδείξεις όταν η Κύπρος και το Ισραήλ βγάζουν αέριο. Μα είναι γεγονός ότι αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε έρευνες, δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόσο έχουμε, αλλά ούτε και να σταματήσουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε.
Επίσης, είναι σίγουρο πως η δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή η δραστηριότητα της Κύπρου και η δραστηριότητα του Ισραήλ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις.
Πώς τα κατάφερε η Κύπρος; Δούλεψε αθόρυβα, χωρίς ημερίδες κ.λπ., και οριοθέτησε ΑΟΖ με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία! Με λίγα λόγια, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες έρευνες που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες, στις 21 Μαΐου, από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας στη Βιέννη να επισημαίνει ότι οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αν υπάρξει γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος, θα ανευρεθούν και ποσότητες πετρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ!
το συμπέρασμα του Ομότιμου Καθηγητή κ. Αντώνη Φώσκολου:
-- «Ό,τι συμβαίνει στην περιοχή της Κύπρου, συμβαίνει και σε εμάς στην περιοχή κάτω από την Κρήτη. Είναι ολόκληρη αυτή η ζώνη που έχει αυτά τα αποθέματα. Συνολικά είναι 35-40 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο μαζί, σε μια έκταση από την Ιεράπετρα μέχρι το κομμάτι όπου η ΑΟΖ της Ελλάδας συνορεύει με την ΑΟΖ της Κύπρου. Αν βάλουμε μια κατώτατη τιμή στο βαρέλι, γιατί θα 'ναι μισό πετρέλαιο και μισό φυσικό αέριο, στα 60 δολάρια, κάτω απ' τη Γαύδο και μέχρι τα σύνορα της ΑΟΖ αντιστοιχεί σε 60 δολάρια x 40.000.000.000, δηλαδή μας δίνει 2,4 τρισ. δολάρια. Είναι τέσσερις φορές το χρέος μας! Σύμφωνα με το νόμο, εμείς θα πάρουμε το 20% από αυτό, δηλαδή 500 δισεκατομμύρια δολάρια, και 5% η Περιφέρεια Κρήτης επί του ακαθαρίστου εισοδήματος. Το ελληνικό χρέος είναι 500 δισ. δολάρια. Εκείνο που είναι, ό΅ως, το πιο σημαντικό και διαφεύγει, είναι ότι θα δουλέψουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Το θέμα είναι: θα κοιτάξουμε τους επιχειρηματίες ή τον ελληνικό λαό και τη νέα γενιά; Βλέπεις ανθρώπους να αυτοκτονούν αυτή τη στιγμή! Έχεις σχεδόν 1.000.000 άνεργους! Οι άνθρωποι κάνουν ουρές στα συσσίτια και κανένας δεν τους λέει πώς θα λυθεί το πρόβλημα! Και, έξω απ' τα δόντια, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι ο μόνος τρόπος να αναζωογονηθεί η οικονομία!» ...

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου