Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

O αντίκτυπος των δημοσκοπήσεων !! - Αλλαγή(?) «θηράματος» στο κυνήγι των εσόδων.

Σημ.Σαμαράς_Στουρνάρας.jpg Αυτά κάνει ο φόβος των δημοσκοπήσεων και των ευρωεκλογών που έρχονται !!!! Και όσο πιο αρνητικές είναι για την κυβέρνηση οι δημοσκοπήσεις, τόσο πιο καλά νέα θα ακούμε από την πλευρά των "κυβερνώντων" γιατί το μόνο που τους πονάει είναι να μην χάσουν την κουτάλα.
Ομολογουμένως αυτά τα μέτρα "προστασίας" -αν ισχύσουν- είναι ένα καλό νέο μετά από πολύ καιρό. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα εφαρμοστούν και αν επιτέλους θα πληρώσουν οι πραγματικά έχοντες
-----
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
«Μποναμά» ανακούφισης σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου, μέσω της διεύρυνσης των ορίων προστασίας τους από τις κατασχέσεις επεφύλαξε λίγες ώρες πριν από τα Χριστούγεννα η Κυβέρνηση, ενώ στον αντίποδα, καθ΄ υπόδειξη του Πρωθυπουργού, στο στόχαστρο προς τόνωση των δημοσίων εσόδων και κυρίως  προς ικανοποίηση του συναισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης μπαίνουν οι δεκάδες χιλιάδες ύποπτοι φοροδιαφυγής, κατά κανόνα «έχοντες» που έστειλαν υψηλά εμβάσματα στο εξωτερικό ή αγόρασαν σπίτια στην αλλοδαπή. 
Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό, με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν το συντομότερο ή μέσω υπουργικών αποφάσεων που θα υπογραφούν άμεσα :
-αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων 
-επεκτείνεται από 24 ώρες σε 1 εβδομάδα η προστασία των τραπεζικών λογαριασμών όπου καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις 
-δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο ως 500 ευρώ. 
Με αυτά τα μέτρα, ανοίγεται μια «ομπρέλα» προστασίας από τις κατασχέσεις, κάτω από την οποία μπορεί να καλυφθεί η πλειονότητα των φυσικών προσώπων με χρέη προς το Δημόσιο, καθώς από τους 2.695.791 οφειλέτες (Οκτώβριος 2013), σημαντική μερίδα, που ξεπερνά τα δύο τρίτα του συνόλου, έχει χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ προς την Εφορία ή/και εισπράττει μισθό ή σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ κι επομένως, με τα νέα δεδομένα, θα πάψει  να ζει «με τον φόβο της κατάσχεσης» μετρητών από τον τραπεζικό λογαριασμό «μισθοδοσίας». 

«Τελειώστε με τις λίστες» 

Στο άλλο πεδίο, όπου επικεντρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η εντολή που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό ήταν να επιταχυνθεί ο ρυθμός των ελέγχων και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα από την έρευνα των δεκάδων χιλιάδων προσώπων που «κοσμούν» τις περιβόητες λίστες υπόπτων φοροδιαφυγής. 
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται ενδεικτική αναφορά στην λίστα των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011. Εξ αυτών οι 24.710 έχει διαπιστωθεί από τον πρώτο έλεγχο ότι δεν δικαιολογούν πλήρως τα ποσά που έχουν διακινήσει. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόλις για 2 από αυτές τις περιπτώσεις, ο οποίος απέδωσε (ήδη στο ταμείο) 5 εκ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα. 
Ο στόχος της αλλαγής προσανατολισμού από τους μικροοφειλέτες στους μεγαλοφοροφυγάδες είναι προφανής και πολλαπλός, καθώς και θα τονωθούν τα δημόσια έσοδα και θα ικανοποιηθεί το συναίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση θα έχει πολλαπλά οφέλη και προς την «εικόνα» της. 
Οι μέχρι τώρα έρευνες του ΣΔΟΕ και των συναρμόδιων υπηρεσιών αναφορικά με τις περιβόητες λίστες  προσφέρουν απλόχερες αποδείξεις «καραμπινάτης» φοροδιαφυγής, από τις οποίες προκύπτουν και πολλά εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες φόρους και πρόστιμα για φοροδιαφυγή. 
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του «ψωμιού» που φαίνεται πως υπάρχει άφθονο στους εν λόγω καταλόγους είναι το αποτέλεσμα των πρώτων ολοκληρωμένων ελέγχων γύρω από πρόσωπα της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ», που αποτελείται από ονόματα Ελλήνων που έστειλαν υψηλά εμβάσματα σε συγκεκριμένη τράπεζα του εξωτερικού, κυρίως την τελευταία περίοδο πριν από την είσοδο της χώρας στην κρίση και την σκληρή, τουλάχιστον για τους υπόλοιπους, «εποχή των μνημονίων». 
Όπως προκύπτει, το ΣΔΟΕ έχει ήδη βεβαιώσει διαφυγόντες φόρους από κρυφά εισοδήματα και πρόστιμα για φοροδιαφυγή συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο στους πρώτους 150 από τους ελεγχόμενους για τους οποίους ολοκληρώθηκε η έρευνα, η οποία συνεχίζεται κι έχει μακρύ δρόμο, καθώς συνολικά στην λίστα περιλαμβάνονται 2.062 ονόματα. 
Έκπληξη ακόμη και για τους έμπειρους ελεγκτές του ΣΔΟΕ αποτέλεσε ότι από τους 150 ούτε ένας δεν ήταν απολύτως νόμιμος. Όλοι οι ελεγχόμενοι  ήταν φοροφυγάδες, έχοντας αποκρύψει και βγάλει εκτός Ελλάδας άλλος μικρότερο κι άλλος μεγαλύτερο ποσό. 
Πέρα από την εντύπωση που δημιουργεί αυτή
η διαπίστωση, καλλιεργεί προσδοκίες για το ύψος του «μαύρου χρήματος» που μπορεί να εντοπιστεί στο σύνολο των 2.062 προσώπων της λίστας. 
Βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν 39 μήνες από την πρώτη παραλαβή της (με αποστολέα την Κριστίν Λαγκάρντ) μέχρι οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τον έλεγχο ενός πρώτου αξιόλογου δείγματος, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Στην λίστα με τις «λίστες των ...ληστών» όπως τις χαρακτηρίζουν πολλοί πολίτες, βρίσκονται ακόμη: 
-η λίστα των Off-Shore εταιρειών. Ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τις 6.500. Από αυτές, δειγματοληπτικά έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών οι 322. Σε βάρος των μόλις 34, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, έχουν βεβαιωθεί 40 εκατομμύρια ευρώ (διαφυγόντες φόροι και πρόστιμα για φοροδιαφυγή). 
-η λίστα των αγοραστών ακινήτων στην Αγγλία. 107 ιδιοκτήτες έχουν «ταυτοποιηθεί», για μόλις 20 έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και ήδη έχουν προκύψει πρόστιμα ύψους 162.000 ευρώ. 
-η λίστα των «σκαφάτων» της Ολλανδίας, από τους οποίους για μόλις 8 έχει κλείσει ο κύκλος της έρευνας 
-η μόνιμη λίστα των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Μόνο στο 13,5% των ελεγχόμενων, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, έχουν βεβαιωθεί 36 εκ. ευρώ από επιβληθέντα πρόστιμα και φόρους. 
Αυτό που μένει, μαζί με τις «στροφές» των ελεγκτικού μηχανισμού που πρέπει και να φτάσουν στο «κόκκινο» ακολουθώντας τις εντολές του Πρωθυπουργού, είναι τα πρόστιμα να μετατρέπονται γρήγορα σε εισπράξεις, ώστε να μπορέσουν, μία ώρα αρχύτερα, να ανακουφιστούν οι συνεπείς πολίτες, που έχουν «γονατίσει» από τους φόρους.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου