Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Προτάσεις για την αγορά καυσίμων - «Ανοίξτε εισαγωγές, αγορά και ωράριο»

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο από το www.e-tipos.com σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις τιμές των καυσίμων. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να υιοθετηθούν τώρα αυτά τα μέτρα για να προλάβουμε αργότερα τα καπέλα. Δεν νομίζω να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η τιμή του πετρέλαιου θα πέφτει επ\' άπειρο!!!!


\" Να μπει φρένο στα «καπέλα» που επιβάλλουν τα διυλιστήρια στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, να αρθούν τα εμπόδια για εισαγωγές καυσίμων, να απελευθερωθεί το ωράριο και να μπουν ταμειακές μηχανές στα πρατήρια είναι ορισμένες από τις προτάσεις στις οποίες επανέρχεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την τελική της εισήγηση για λήψη μέτρων τόνωσης του ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση των μέτρων από την Επιτροπή σηματοδοτεί και την ώρα της αλήθειας για τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία καλούνται σε διάστημα 30 ημερών να απαντήσουν αν υιοθετούν ή απορρίπτουν τις προτάσεις ή ακόμη αν σκοπεύουν να τις τροποποιήσουν.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τα διυλιστήρια (ΕΛ.ΠΕ. και Μότορ Οϊλ) να κάνουν αναλυτικό επιμερισμό των στοιχείων κόστους τα οποία περιλαμβάνονται στην προσαύξηση που χρεώνουν τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα. Ζητά επίσης να γνωστοποιηθεί το κόστος τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, που χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός παρεμπόδισης των εισαγωγών και να αρθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση των ανεξάρτητων πρατηριούχων για απευθείας προμήθεια καυσίμων χωρίς τη μεσολάβηση των εταιριών. Με τα μέτρα αυτά, τονίζει η Επιτροπή, «θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις εταιρίες εμπορίας, να εισάγουν χωρίς περιορισμούς τις ποσότητες που επιθυμούν, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά της διύλισης».

Στο επίπεδο των εταιριών εμπορίας, οι προτάσεις της Επιτροπής επιβάλλουν διαφάνεια στον τρόπο χορήγησης των εκπτώσεων προς τους πρατηριούχους, αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης κ.ά. Προτείνεται επίσης:

- Απελευθέρωση του επαγγέλματος των βυτιοφορέων, κατάργηση των περιορισμών στη μεταφορά καυσίμων από τις εταιρίες εμπορίας.

- Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων.

- Αρση των περιορισμών για δημιουργία πρατηρίων καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ.

- Τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των πρατηρίων για να περιοριστεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο.

- Αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων με το ΤΕΟ στις εθνικές οδούς και τοποθέτηση ειδικών ηλεκτρονικών πινακίδων που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τις τιμές πώλησης των καυσίμων στα δύο επόμενα πρατήρια.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3,5 λεπτά, στα 93,4 από 96,9. Επέστρεψε δηλαδή στα επίπεδα του Μαρτίου 2007.

ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ελεύθερος Τύπος


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=61439

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου