Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Καταπέλτης σε BP και Shell (Επιτέλους!!!)

Άρθρο από http://www.e-tipos.com/newsitem?id=62810

Μετά από πολυετή «κυοφορία» η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε χθες την επιβολή προστίμων κοντά στα 50 εκατ. ευρώ στις εταιρίες BP και Shell, για εναρμονισμένη πρακτική (καρτέλ) κατά τη διαμόρφωση των εκπτώσεων στις τιμές πώλησης της αμόλυβδης προς τους πρατηριούχους.

Τα πρόστιμα είναι, συγκεκριμένα, 30.066.585 ευρώ για την BP και 19.664.888 για τη Shell, λιγότερο από το μισό σε σχέση με την πρόταση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού που προέβλεπε 107 εκατ. ευρώ για τις δύο εταιρίες. Οι ποινές επιβάλλονται πέντε χρόνια μετά τη διάπραξη του αδικήματος (το 2003) και δυόμισι χρόνια μετά τη συμπληρωματική εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού που έκανε την έρευνα στην αγορά, ενώ το τελικό ύψος των προστίμων θα διαμορφωθεί από τα δικαστήρια, στα οποία αναμένεται να προσφύγουν οι δύο εταιρίες.

Σύμφωνα με την έρευνα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού οι δύο εταιρίες ακολουθούσαν ταυτόσημη πολιτική στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και είχαν «μοιράσει» το υπόλοιπο σε ζώνες επιρροής. Ετσι στους περισσότερους νομούς οι εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής ήταν ίδιες ή με ελάχιστες αποκλίσεις και στους υπόλοιπους η μια εταιρία έδινε μικρότερες εκπτώσεις από την άλλη. «Καμία από τις δύο εταιρίες δεν ανταγωνίζεται την άλλη, ακολουθώντας μια περισσότερο επιθετική πολιτική, δηλαδή προσφέροντας μεγαλύτερες εκπτώσεις, με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς», αναφέρεται στο πόρισμα της γενικής διεύθυνσης. «Η χορήγηση ίδιων ή όμοιων εκπτώσεων μεταξύ των εταιριών ΒΡ και Shell αποτελεί σαφέστατα προσπάθεια καθορισμού των τιμών χονδρικής στην απλή αμόλυβδη βενζίνη εκ μέρους των δύο εταιριών».

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβάλλει στις δύο εταιρίες να σταματήσουν την παράβαση σε διάστημα 90 ημερών το αργότερο «προκειμένου να παύσει η μέσω των εκπτώσεών τους διαπιστούμενη σύγκλιση των χονδρικών τιμών». Τις απειλεί επίσης με ημερήσιο πρόστιμο 10.000 ευρώ την καθεμία για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Ηδη η Shell με χθεσινή ανακοίνωση επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της, συμπεριλαμβανομένης και της έφεσης, σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη με ισοψηφία στην οποία επικράτησε η ψήφος του προέδρου της επιτροπής και χαρακτηρίζει την εξέλιξη «άκρως απογοητευτική». Η ΒΡ ανήγγειλε επίσης προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Η εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή, είναι προτεραιότητα πρώτης γραμμής. Ο μόνος εναρμονισμός που επιτρέπεται είναι αυτός με τα συμφέροντα του καταναλωτή», δήλωσε για την απόφαση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας. Και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ι. Κωστόπουλος ανέφερε χθες ότι η αγορά πετρελαιοειδών χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό και ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης, που φτάνει στο εννιάμηνο στο 1,8%.

Πηγές της επιτροπής ανέφεραν χθες ότι τα πρόστιμα καθορίστηκαν σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που λαμβάνει ως βάση υπολογισμού τον κύκλο εργασιών του προϊόντος στο οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση και όχι συνολικά της εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου