Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

«Διμερές» το θέμα των Σκοπίων

Είναι όπως αυτό που λένε...." άμα δεν έχεις νύχια να ξυθείς μην περιμένεις να σε ξύσουν οι άλλοι..."



Αρνητικά στοιχεία σε σχέση με τις ελληνικές θέσεις περιέχει το σχέδιο έκθεσης για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Η Επιτροπή χαρακτηρίζει το θέμα της ονομασίας διμερές και θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι έστειλε ήδη επιστολή στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, «υπενθυμίζοντάς» του «πόσο ευγνώμων είναι η χώρα του για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον» και εκφράζοντας τη «βεβαιότητα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων ευρωβουλευτών, δεν κατέστη δυνατή η απάλειψη των αρνητικών διατυπώσεων στο σχέδιο της έκθεσης, ενώ όλα τώρα θα κριθούν στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.

Το σχέδιο έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή Ερικ Μεγέρ καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να ορίσει ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την ΠΓΔΜ, ως υποψήφιο κράτος-μέλος, να συνεχίσει να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για μια κατόπιν διαπραγματεύσεων κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος.

Εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μη συνεχίσει να κάνει χρήση του βέτο της κατά της ΠΓΔΜ. Τάχθηκαν δε σαφώς υπέρ της ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, μιας εξέλιξης που, κατά τη γνώμη τους, θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Οι Ελληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν να απαλειφθεί το τμήμα της έκθεσης που αναφέρει ότι «τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ένταξη», αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατόν να απαλειφθεί το τμήμα στο οποίο εκφράζεται η ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να ασκεί βέτο κατά της ΠΓΔΜ.

Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο εισηγητής ανέλαβε δημόσια τη δέσμευση για διαβουλεύσεις, ώστε εν όψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια να βελτιωθούν οι τροπολογίες των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου