Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Πρωτότυπη πρόταση για την υπερθέρμανση

Οι επιστήμονες συνεχώς ρίχνουν στο τραπέζι νέες ιδέες για να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Μετά τις προτάσεις να δημιουργηθεί μια διαστημική ασπίδα-καθρέφτης των ηλιακών ακτίνων, να ριχτούν τόνοι σιδήρου στους ωκεανούς, να αυξηθεί η ικανότητα αντανάκλασης των σύννεφων μέσω «βομβαρδισμού» τους με σωματίδια ή να βαφτούν λευκές οι στέγες των πόλεων του κόσμου, τώρα προτείνουν μια νέα πρωτότυπη -αλλά πιο απλή και πιο φθηνή- λύση: να αυξηθεί η ικανότητα των γεωργικών καλλιεργειών να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πίσω στον ουρανό. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αύξηση της αντανακλαστικής ικανότητας των φυτών μπορεί να μειώσει ένα έως δύο βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία της Γης.

Η κηρώδης επικάλυψη των φύλλων φυτών, όπως το καλαμπόκι και το κριθάρι, ήδη επιτρέπει σε ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να αντανακλάται στο διάστημα - ένα φαινόμενο που αποκαλείται λευκαύγεια ή άλβεδο (albedo) και μετρά την αναλογία, δηλαδή το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται. Χωρίς αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η γη θα ήταν περίπου μισό βαθμό πιο ζεστή από ό,τι τώρα.

Με αυτό το σκεπτικό, ερευνητική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, υπό το γεωλόγο και ερευνητή του κλίματος, Άντι Ρίτζγουελ (πρώην ακτιβιστή της Greenpeace), κάνοντας προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, υπολόγισε ότι αν η λευκαύγεια αυξηθεί κατά 20%, θα μειωθεί κατά 1% η θερμοκρασία το καλοκαίρι σε συγκεκριμένες περιοχές (Ευρώπη, Β.Αμερική), ενώ παγκοσμίως η μείωση θα κυμανθεί στο 0,11% σε πρώτη φάση. Όμως, μέσα σε περίοδο 100 ετών, μια τέτοια βελτίωση θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση 195 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η σχετική εργασία παρουσιάζεται στο βιολογικό περιοδικό Current Biology, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Science και Νature και τον Guardian.

Η αύξηση της λευκαύγειας προτείνεται να γίνει είτε με συμβατική σκόπιμη επιλεκτική καλλιέργεια φυτών με παχύτερη αντανακλαστική κηρώδη επιφάνεια φύλλων, είτε με γενετική τροποποίηση. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δεν θα επηρεάσει την παραγωγικότητά των φυτών, ενώ ούτε οι καταναλωτές θα επηρεαστούν από αυτές τις τροποποιημένες καλλιέργειες, γιατί δεν τρώνε τα φύλλα τους. Από την άλλη, οι γεωργοί μπορούν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι τα φυτά αυτά θα χρειάζονται λιγότερο νερό. Επίσης, σύμφωνα με τον Ρίτζγουελ, οι αγρότες θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ειδικά οικονομικά κίνητρα για να κάνουν πιο αντανακλαστικές τις καλλιέργειές τους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σχολίασε ότι τέτοιες προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, όμως πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω για τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από την άλλη, ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η νέα πρόταση θα οδηγήσει σε μειωμένη φωτοσύνθεση και άρα μειωμένη παραγωγικότητα των φυτών, κάτι που η ομάδα του Ρίτζγουελ δεν παραδέχεται.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης ασχοληθεί με το φαινόμενο της λευκαύγειας. Έρευνα του βρετανού επιστήμονα, Ρίτσαρντ Μπετς, εκτίμησε ότι η διαχρονική αντικατάσταση των δασών (που έχουν πιο σκούρα επιφάνεια και απορροφούν περισσότερη θερμότητα) με αγροτικές καλλιέργειες (που είναι πιο ανοιχτόχρωμες και αντανακλαστικές) έχει μειώσει μέχρι και δύο βαθμούς τη θερμοκρασία στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη κατά τα τελευταία 250 χρόνια.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=70400

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου