Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ναι της Κομισιόν, αλλά με μέτρα

Θετική αλλά με πολλές επισημάνσεις για όσα μέτρα κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα. Οι τελική απόφαση στο Eurogroup
Ναι μεν αλλά, στην εισήγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των στόχων που θέτει το Μνημόνιο έχουν επιτευχθεί ωστόσο προειδοποιεί για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό που μπορεί να προέλθει από την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, ενώ επισημαίνει μία σειρά από μέτρα που θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως της αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα δοθεί η τελική έγκριση για την εκταμίευση από το Eurogroup.
Σε δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών αναφέρει:
"Το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" αλλά συμπληρώνει πως δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι:
"Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των
διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευθεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης" αναφέρει ο επίτροπος.

Η ανακοίνωση της επιτροπής επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξουν αποκλίσεις από την τήρηση του προϋπολογισμού λόγω της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα και των χαμηλών επιδόσεων των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων και εμμένει σε μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, όπως η απελευθέρωση στις οδικές μεταφορές και τα κλειστά επαγγέλματα,  την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο.
Θέτει θέμα ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης των κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο τραπεζικό σύστημα για τη σταθερότητα του οποίου συστάθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εντάθηκε η εποπτεία των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι για να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα προβλέπεται η θέσπιση νομοθεσίας για νέα σειρά ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η αξιολόγηση της εισήγησης της Επιτροπής θα συζητηθεί στις συνόδους του Eurogroup στις 6 Σεπτεμβρίου και του Συμβουλίου ECOFIN στις 7 Σεπτεμβρίου

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου