Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΚΟΙΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ!! ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΟΖ?

πολεμική αεροπορία.jpg
Σημ. blog: Ίσως είναι μια ευκαιρία για εμάς οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ ώστε να προχωρήσουμε στον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ, μιας και το Ισραήλ έχει μεταφέρει στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία την πρόσθεση του να μας στηρίξει έναντι της Τουρκίας στην περίπτωση που θα καθορίσουμε ΑΟΖ όπως αυτή προβλέπεται βάση του διεθνούς δικαίου (με το Καστελόριζο μέσα βέβαια)

Με τίτλο: "Κλειδωμένη έξω από την Τουρκία, η IAF ψάχνει χώρο για τις ασκήσεις της" η εφημερίδα Jerusalem Post δημοσιεύεται άρθρο του Yaakov Katz, σύμφωνα με τον οποίο, η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει πτήσεις στον εναέριό της χώρο, οδηγεί την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, IAF, να στραφεί προς την Ευρώπη και την Ασία, αναζητώντας νέους διαδρόμους άσκησης για τα μαχητικά της, με έμφαση στις μεγάλης ακτίνας αποστολές.

Όπως αναφέρεται από τον Katz, τα τελευταία χρόνια, λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει κυρίως από το Ιράν, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει αυξήσει τις μεγάλης ακτίνας εκπαιδευτικές της αποστολές, με σπουδαιότερη την άσκηση, που πραγματοποιήθηκε το 2008 και η οποία θεωρήθηκε ως πρόβα επίθεσης κατά του Ιράν, όταν 100 ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Ελλάδα.
Μέχρι την εκδήλωση της επιχείρησης Cast Lead στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο χειμώνα, η IAF
πετούσε συχνά πάνω από την Τουρκία και συμμετείχε σε κοινές, ετήσιες ασκήσεις, με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Λόγω της επιχείρησης κατά της Hamas και την επιδείνωση των ισραηλινό-τουρκικών σχέσεων, η Άγκυρα έχει αρνηθεί ασκήσεις ισραηλινών μαχητικών στην Τουρκία.
"Ψάχνουμε νέους χώρους για τις πτήσεις μας" δήλωσε πρόσφατα αξιωματούχος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ισραηλινό Υπουργείο Αμύνης ενδιαφέρεται να ανανεωθεί η συμφωνία που υπεγράφη το 2006, που επιτρέπει στα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα να επιχειρούν στη Ρουμανία. Η IAF έστειλε μαχητικά αεροπλάνα στη Ρουμανία για  εκπαίδευση το 2007 και προγραμματίζει επανάληψη της αποστολής, αργότερα, αυτό το έτος.
Τον περασμένο Μάιο, το γαλλικό περιοδικό L'Express είχε αναφέρει πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων από τα ισραηλινά μαχητικά, στο Γιβραλτάρ , 4.000 χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ.
Θεωρείται, επίσης πιθανό, η υπέρπτηση δύο αναγνωριστικών αεροσκαφών Gulfstream, της Ισραηλινής Αεροπορίας, στην Ουγγαρία, τον περασμένο μήνα, να αποτελούσε μέρος ισραηλινής άσκησης στην Ευρώπη.
Πάντως η εμφάνιση των ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών στον ουγγρικό εναέριο χώρο προκάλεσε πολιτική κρίση, που κατέληξε αυτή την εβδομάδα, στην απόλυση του επικεφαλής του τμήματος εναέριας κυκλοφορίας στο Υπουργείο Μεταφορών της Ουγγαρίας.
"Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ, να γίνουν όπως ήταν πριν" φέρεται δηλώσας στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι: "Είναι απίθανο με την παρούσα κυβέρνηση στην Άγκυρα να μας δοθεί άδεια να ξαναπετάξουμε εκεί".

Κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκαλύπτει το News247 έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ η οποία, ωστόσο, δεν διακηρύσσεται με τυμπανοκρουσίες, κυρίως λόγω των παραδοσιακών σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.
Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου προγραμματίζεται μεγάλη αεροπορική άσκηση στον Ελλαδικό χώρο με τη συμμετοχή μιας ισραηλινής μοίρας και αντίστοιχου αριθμού ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.
Εξίσου μεγάλη θα είναι και η ποικιλία των γυμνασίων καθώς Έλληνες και Ισραηλινοί χειριστές θα συνεκπαιδευτούν σε σενάρια εικονικών αερομαχιών χωρισμένοι σε εθνικές και μεικτές ομάδες καθώς και στην έρευνα και τη διάσωση πιλότου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό του κλίματος στο ελληνικό πεντάγωνο είναι ότι αρκετοί επιτελείς υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά ότι "πρέπει να σπάσουν τα παλιά ταμπού και να αξιοποιήσουμε το κενό που έχει προκύψει στις τουρκοισραηλινές σχέσεις αναπτύσσοντας στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου