Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πως η Ευρώπη όταν θέλει μπορεί (Ισπανία) και όταν δεν θέλει κωλυσιεργεί (Ελλάδα)

Ισπανία _διάσωση.jpgΔιασώστε την Ισπανία πριν τις κρίσιμες εκλογές στις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα ήταν το καθαρό μήνυμα των ισπανών και ευρωπαίων και σε χρόνο ρεκόρ δόθηκαν 100 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους χωρίς το ΔΝΤ.

Η Ισπανία με βάση το ΔΝΤ θα χρειαστεί 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ωστόσο αποφασίστηκε να δοθούν περισσότερα κεφάλαια ως δικλείδα ασφαλείας ένα μήνυμα στην αγορά ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ισπανία.
Είναι εντυπωσιακό ότι όταν η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα πριν 2 χρόνια χρειάστηκαν μήνες επί μηνών ώστε να παρθεί η απόφαση να δοθούν τα 110 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
Η Ισπανία μέσα σε ένα βράδυ στην κυριολεξία έλαβε 100 δις ευρώ και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.
Το σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας είναι μια απάντηση στους επικριτές των θεσμικών παραγόντων της Ευρώπης ότι κινούνται αργά.
Στην Ισπανία κινήθηκαν πολύ γρήγορα έδωσαν 100 δις πριν το άνοιγμα σήμερα των αγορών και πριν τις εκλογές στις 17 Ιουνίου της Ελλάδος.
Η πραγματική ανησυχία της Ευρώπης ωστόσο δεν ήταν οι αγορές
αλλά οι εκλογές στην Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν σφόδρα και θεωρούν ότι αν υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα αντιμνημονιακό θα ενισχυθούν οι αποσταθεροποιητικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι τα 100 δις προς τις Ισπανικές τράπεζες δόθηκαν ως δίχτυ προστασίας αν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ισπανικών τραπεζών είναι μικρότερες.
Τα 100 δις που δόθηκαν προς τις τράπεζες έρχονται να προστεθούν στα ήδη 560 δις ευρώ χρέους της κεντρικής κυβέρνησης.
Ρόλο κλειδί στις εξελίξεις θα διαδραματίσει ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ο οποίος θα διαθέτει 500 δις και θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες της Ευρώπης.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου