Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

«Αναπνέει» η ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να «αναπνέει», τη στιγμή που, κατά μέσο όρο, τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΕ των «27» βυθίζονται στην ύφεση.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ των κρατών - μελών της ΕΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, το μέσο ΑΕΠ στην ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ των «27», μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2008 κατά 0,2%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα, στο ίδιο διάστημα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.
Ειδικότερα, η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Το ίδιο διάστημα η Γαλλία κατέγραψε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μόλις 0,1%. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε και η Μ. Βρετανία, κατά 0,5%.
Ας σημειωθεί ότι στα 15 κράτη - μέλη της ευρωζώνης παρατηρείται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικός μέσος ρυθμός ανάπτυξης (-0,2% το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2008), γεγονός που ορίζεται ως «τεχνική ύφεση».
Σύμφωνα επίσης με τη Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2008 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο 3,1% (σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2007), ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη ήταν 0,6% και στην ΕΕ των «27» ήταν 0,8%.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=64175

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου