Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ανακάλυψαν τεράστιο υπόγειο ποτάμι κάτω από αυτό του Αμαζονίου!!!

Ένα τεράστιο υπόγειο ποτάμι κάτω από αυτό του Αμαζονίου υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες.
Ο Valiya Hamza του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Βραζιλίας δήλωσε πως από τις έρευνες προέκυψαν ενδείξεις ενός υπόγειου ρεύματος μήκους 6 χιλιομέτρων, περίπου αντίστοιχο με αυτό του Αμαζονίου στην επιφάνεια.
Η ανακάλυψη του υπόγειου ποταμού έγινε κατά τη διάρκεια ερευνών για τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε 241 ανενεργές πετρελαιοπηγές της περιόδου 1970 - 1980 που ανήκουν στη βραζιλιάνικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Petrobras.
Το ποτάμι ονομάστηκε Hamza, προς τιμήν του επικεφαλής της έρευνας.
Σύμφωνα με τον Ηamza το ποτάμι επίσης κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η υπόγεια ροή του αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπόγειου ποταμού στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια συνεδρίαση της Γεωφυσικής Εταιρείας της Βραζιλίας.
Οι ίδιοι επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν πως έχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ποταμού, κάτω από τον Αμαζόνιο με δηλώσεις τους στο BBC, εξήγησαν ότι το νερό κινείται μέσα από πορώδεις βράχους με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα λίγα εκατοστά το χρόνο, συνεπώς δεν ρέει όπως συμβαίνει στα ποτάμια.
«Χρησιμοποιήσαμε τον όρο "ποτάμι" με τη γενική έννοια, όχι με την επικρατούσα», είπε ο καθηγητής Βαλίγια Χάμζα, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο υπόγειο ποτάμι.
Ο Χάμζα και οι συνάδελφοί του από το Εθνικό Παρατηρητήριο της Βραζιλίας συμπέραναν την ύπαρξη του ποταμού, κατά τη διάρκεια μελετών γύρω από τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία 241 ανενεργών γεωτρήσεων πετρελαίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και 1980 από τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο Petrobras. Βάσει των πληροφοριών, διαπίστωσαν την κυκλοφορία νερού σε βάθος έως και 4 χλμ. κάτω από τον Αμαζόνιο. Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η κίνηση αυτή γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, όπως ακριβώς και τα ύδατα του Αμαζονίου.
«Καταρχάς η λέξη "ποταμός" θα πρέπει να σβηστεί από την εργασία τους γιατί δεν πρόκειται για ποταμό σε καμία περίπτωση», λέει ο γεωλόγος της Petrobras Χόρχε Φιγουερέδο. Εξηγεί ότι νερό και άλλα υγρά θα μπορούσαν να περάσουν από πορώδεις βράχους, όμως δεν θα μπορούσαν να φθάσουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως λέει ο Χάμζα, καθώς σε βάθη 4.000 μέτρων, δεν μπορεί να υπάρχει γλυκό νερό - και τα δεδομένα μας καταδεικνύουν ότι αυτό το νερό είναι αλμυρό».
Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου