Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πετρελαϊκή συνεργασία από Σαουδική Αραβία και Ιράν....

Foruzan_Iran_Saudi-Arabia.jpgΣημ. Περίεργα πράγματα. Ενώ κατά τα λεγόμενα και μη, το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Ιράν με την συνδρομή των ΗΠΑ και την συνεργασία αραβικών χωρών, την ίδια στιγμή έχουμε συνεργασία του Ιράν με την Σαουδική Αραβία για την από κοινού εκμετάλλευση κοιτάσματος πετρελαίου !!! Αυτό κάθε άλλο παρά προετοιμασία για επίθεση δείχνει αφού η Σαουδική Αραβία σε περίπτωση πολέμου τάσσεται υπέρ των ΗΠΑ που στηρίζουν με τη σειρά τους το Ισραήλ..

---
Πρόκειται για μια από τις εξελίξεις που πραγματικά είναι σημαντικές, αφού οι εμπλεκόμενες στο πρόγραμμα συνεργασίας είναι δύο χώρες που «τρώγονται» στη Μέση Ανατολή «όπως ο σκύλος με τη γάτα»!
Η Σαουδική Αραβία θεωρεί εαυτόν ως προστάτιδα χώρα των
σουνιτών μουσουλμάνων όντας τοποτηρητής δυο από τα πλέον ιερά μέρη της μουσουλμανικής πίστης, της Μέκκας και της Μεδίνας, ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι προπύργιο του σιιτισμού. Ταυτόχρονα, η δεύτερη επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την πρώτη με αιχμή τους σιίτες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι μάλιστα κατοικούν στις πιο πλούσιες σε υδρογονάνθρακες περιοχές!
Παρόλα αυτά το κοινό οικονομικό συμφέρον φέρει τις δυο χώρες πιο κοντά και δημιουργεί ελπίδες ότι θα βρουν τρόπο επικοινωνίας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι δυο χώρες ξεκίνησαν ξανά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Φορουζούν (Μαρζάν για τους Σαουδάραβες) μέρος του οποίου ανήκει σε καθεμιά χώρα. Στόχος είναι η εξόρυξη 300 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου τσε μια 25ετία, αλλά και 250 εκατομμυρίων ποδών φυσικού αερίου ...;
Ωστόσο, το νέο ξεκίνημα έχει τις βάσεις του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η εκμετάλλευσή του. Μέχρι το τέλος του 2002 είχαν παραχθεί 550 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Στο απόγειο της παραγωγής το κοίτασμα έφτασε το 1978 όταν και παρήγαγε 180.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.


Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου