Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μας "κουρεύουν" τη ζωή!!!. Χάος στην αγορά εργασίας με τις περικοπές!

κορακια_κρεμαλες.jpgΣύγχυση επικρατεί στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή της ρύθμισης για τη μείωση μισθών και τις ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις .

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες συνδικάτα και επιχειρηματίες έχουν καταθέσει εκατοντάδες  ερωτήματα στο γραφείο του υπουργού Εργασίας τα οποία θα απαντηθούν ανά κατηγορίες μέσω της ερμηνευτικής εγκυκλίου που αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη.

Ορισμένα  από τα θολά σημεία που θα ξεδιαλύνει η εγκύκλιος είναι τα εξής:

 -Όλοι νέοι έως 25 ετών - και όχι μόνο οι ανειδίκευτοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια - θα εισπράττουν το μισθό των 510 ευρώ . Ακόμα και αν έχουν σπουδές και προϋπηρεσία σε εξειδικευμένους κλάδους ,θα παίρνουν αυτή την πενιχρή αμοιβή έως την ηλικία των 25 καθώς ο νομοθέτης λαμβάνει υπόψη του μόνο το ηλικιακό κριτήριο και θεωρεί ότι  η απασχόλησή τους αποτελεί εργασιακή εμπειρία . Η υψηλότερη αμοιβή είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και συμφωνείται με την υπογραφή ατομικής σύμβασης .

-Κατά την νέα περίοδο μετενέργειας που δόθηκε έως τις 14 Μαΐου , δε
μπορούν να αναβιώσουν τα έξτρα επιδόματα και άλλοι ευνοϊκοί όροι που προβλέπονταν από την παλιά κλαδική σύμβαση η οποία δεν ισχύει πια . Μια τέτοια ερμηνεία θα αλλοίωνε τη βούληση του νομοθέτη που προβλέπει ρητά τη < διάσωση > μόνο 4 επιδομάτων ( τέκνων, ωρίμανσης, σπουδών και επικινδυνότητας) Η περίοδος χάριτος δίνεται μόνο για να διευκολύνει την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων .

- Έως αυτήν  την ώρα οι υπηρεσίες του  Υπουργείου Εργασίας υπό τη  Γενική Γραμματέα κ. Αννα Στρατινάκη  που συντάσσουν την εγκύκλιο  δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα  αν καταργείται ολόκληρο το επιδομα γαμου και τεκνων οταν ειναι ενιαίο όπως συμβαίνει σε πολλές κλαδικές συμβάσεις

-  Ο εργοδότης  μετά την εκπνοή της 3μηνης μετενέργειας έχει το δικαίωμα να κατεβάσει το μισθό σας χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη σας στο βασικό μισθό που αντιστοιχεί στα έτη προυπηρεσίας σας ( επίδομα ωρίμανσης) ενώ διασώζετε και το επίδομα τέκνων , σπουδών και επικινδυνότητας . Τι χάνετε ; Οποιο έξτρα επίδομα και παροχή είχατε . Για παράδειγμα , αν είστε υπαλληλος γραφείου με 20 χρόνια υπηρεσίας θα πάρετε 1095,13 ευρώ συν τα  προαναφερθέντα επιδόματα . θα χάσετε το επίδομα γάμου 10%, , ταμειακών λαθών 5%, επίδομα διακίνησης η είσπραξης χρημάτων 5%, επίδομα ξένης γλώσσας 54 ευρώ και επίδομα προυπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη 34 ευρώ . Σύνολο 280 ευρώ .Για παρηγοριά σας αναφέρω ότι οι ξενοδοχουπάλληλοι που έχουν έξτρα επίδομα τροφής , στολής , εποχικότητας κλπ χάνουν πάνω από 20% των αποδοχών τους ενώ άλλες κατηγορίες όπως τουριστικοί και ναυτικοί πράκτορες που έπαιρναν 15 ειδικά επιδόματα, θα χάσουν το μισό τους μισθό εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά ο εργοδότης..

- Το επίδομα  ωρίμανσης ,δηλαδή το κλιμάκιο  ή η προϋπηρεσία σας υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού σας βίου  και όχι μόνο βάσει του χρόνου που διανύσατε στον τελευταίο σας εργοδότη . . Αν προσληφθήκατε στην τελευταία σας δουλειά χωρίς να φροντίσετε να αναγνωρίσετε την προϋπηρεσία σας είναι δικό σας λάθος  

- Αν αμείβεστε  με τα κατώτατα όρια , ο εργοδότη  σας έχει το δικαίωμα να  μειώσει το μισθό σας κατά  22%, στα 586 ευρώ   αύριο το πρωί , χωρίς τη σύμφωνη γνώμη σας . Αν είστε έγγαμος με 3 τριετίες ο μισθός θα μειωθεί στα 820 ευρώ ( από 1037 ευρώ) ποσό που αντιστοιχεί στην προϋπηρεσία σας συν τα βασικά επιδόματα

Ένδικα  μέσα κατά των περικοπών


Πολλοί ρωτούν αν μπορούν να καταφύγουν σε ένδικα μέσα σε ένδικα μέσα μετά τη μείωση που  θα υποστούν ..

-Βεβαίως  , μπορείτε να προσφύγετε στα  δικαστήρια επικαλούμενος καταχρηστική  και βλαπτική μεταβολή .. Σας ενημερώνουμε όμως ότι αν κάνετε σήμερα την προσφυγή , η υπόθεσή σας θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο του 2015.. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστεί άμεσα στα οποία όμως σπάνια δικαιώνεται ο εργαζόμενος

Πάντως, οι κλαδικές συμβάσεις θυμίζουν τα τελευταία χρόνια έναν ιδιότυπο λαβύρινθο .

Για παράδειγμα , οι λογιστές υπογράφουν άλλη σύμβαση  για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία , άλλη για τον τουρισμό και άλλη για το εμπόριο . Επίσης στη σύμβαση  παροχής υπηρεσιών άλλος εργοδοτικός  φορέας υπογράφει για τους παιδικούς  σταθμούς , άλλος για τα συνεργεία  καθαριότητας και άλλος για τις  μεταφορές . Τι στάση αναμένεται να κρατήσουν οι εργοδότες ; Προς το παρόν είναι απρόθυμοι να υπογράψουν νέες συμβάσεις . Πολλοί θα διαγραφούν από τους συλλόγους ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν και να εφαρμόσουν νέες συμβάσεις . Σε λίγο τα συνδικάτα δε θα βρίσκουν εργοδότη να διαπραγματευτούν .

Η αγορά  βρίσκεται σε πλήρη ακινησία και  μόνο οι παλιές φόρμουλες της  εκ περιτροπής εργασίας και της ανασφάλιστης μαύρης εργασίας  συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες . Από τις 14 Φεβρουαρίου  - σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΠΕ- έχουν υπογραφεί άλλες 7 επιχειρησιακές συμβάσεις  που  καλύπτουν 179 άτομα , 29 ατομικές ενώ 120 επιχειρήσεις έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία  σε 620 εργαζομένους οι οποίοι θα φθάνουν  να παίρνουν και λιγότερο από τον  βασικό μισθό.


Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου