Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πατέντα για το χαράτσι: "Πληρώνετε ΔΕΗ, εισπράττουμε τέλος ακινήτων"!

ΔΕΗ _ΕΕΤΗΔΕ.jpgΧαράτσι... με πατέντα αποδεικνύεται το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, αφού είναι ο μόνος φόρος που εισπράττεται (μέσω της ΔΕΗ) αλλά -από τα πολλά "παράθυρα" και "περιπτώσεις" του νόμου- ουδείς ξέρει πώς και πόσα να υπολογίζει πως του έρχονται να πληρώσει!
Όπως αναφέρει το protothema.gr, νεότερες οδηγίες που εξέδωσε (ΠΟΛ.1056/2-3-2012) το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις προηγούμενες εγκυκλίους του, θέλοντας να κλείσει τις «τρύπες» που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του νόμου -αλλά και να αναγκάσει περισσότερους να πληρώνουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Μπροστά στην ... επινοητικότητα των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τα εξής:
-  Nα εισπράττει το Ειδικό Τέλος από τα λεφτά που πληρώνουν οι
καταναλωτές έναντι της αξίας του ρεύματος. Και αυτό για να στερήσει τα έσοδα από τους Παρόχους και να τους αναγκάσει να κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το μέρος του λογαριασμού που αντιστοιχεί στο Ειδικό Τέλος.
-  Ακόμα και αν κάποιος πάει να αλλάξει εταιρία παροχής ρεύματος για να γλιτώσει το ΕΕΤΗΔΕ, αυτό  να υπολογίζεται και να τον ακολουθεί στη νέα εταιρία από τον πρώτο κιόλας λογαριασμό.
- Ακόμα και αν κόψει κάποιος οικειοθελώς το ρεύμα, χωρίς να αλλάξει εταιρία, να του έλθει ειδοποίηση από την εφορία για να πληρώσει το Τέλος.
Στην πράξη, το Ειδικό Τέλος του 2012 θα πληρώσουν όσοι έχουν ενεργή σύνδεση ρεύματος στις 31-3-2012 (ημερομηνία-κλειδί για τον υπολογισμό του τέλους). Το τέλος του 2011 το γλίτωσαν μόνο όσοι έκαναν διακοπή πριν τις 17/9/2011.
Ποιο περίπλοκο γίνεται όμως και το σύστημα απαλλαγής για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. Ο διαχειριστής θα έχει πιο πολύ δουλειά να κάνει, αν δεν προκύπτει ξεκάθαρα από το λογαριασμό της ΔΕΗ ποιος ακριβώς είναι ο κοινόχρηστος ηλεκτροδοτούμενος χώρος. Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι συνιδιοκτήτες, θα απαιτείται βεβαίωση του οικείου δήμου ότι ο λογαριασμός αυτός αφορούσε (κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012), κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, εφόσον αυτό δεν προκύπτει από το λογαριασμό.
Με τις νέες οδηγίες, το μειωμένο τέλος (για πολύτεκνους κλπ) δεν ισχύει ή περιορίζεται
- Εάν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό (εξαιρούνται δηλαδή ολόκληροι δήμοι της χώρας)
- Εάν το εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου ξεπερνά τα 120 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή
- Εάν η κατοικία είναι άνω των 200 τ.μ.
 Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε ανάπηρο και σε πρόσωπο μη δικαιούχο μειωμένου συντελεστή (πχ η σύζυγος ή ο αδελφός), ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται μόνο στο ποσοστό που ανήκει στον ανάπηρο.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου