Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται η θεραπεία της φαλάκρας με ελληνική υπογραφή!

ergast Kotsarelis.jpgΜέσα σε δύο χρόνια είναι πιθανό να έχει βρεθεί -επιτέλους- το φάρμακο για την καταπολέμηση της φαλάκρας και μάλιστα διά χειρός ενός Ελληνα επιστήμονα. Ο Γιώργος Κοτσαρέλης, επικεφαλής του τμήματος Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, προβλήθηκε από τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων τον Μάρτιο, όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε συνεργασία με τον δρα Λούις Γκάρζα, με βάση την οποία υπεύθυνη για την απώλεια της τριχοφυΐας φαίνεται να είναι η πρωτεΐνη συνθετάση της προσταγλανδίνης D. Τώρα, ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρίες για την ανάπτυξη μίας θεραπείας, που θα «στοχοποιεί» τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και η οποία είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στην αγορά ακόμη και μέσα στην επόμενη διετία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ρόλο της πρωτεΐνης, αφού ανέλυσαν 250 γονίδια που
θεωρούνταν υπεύθυνα για την απώλεια μαλλιών. Συγκρίνοντας τα ωοθυλάκια των τριχών του φαλακρού τμήματος της κεφαλής με τις τριχωτές περιοχές, κατέληξαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ήταν αυξημένη σε τριπλάσια επίπεδα στις φαλακρές περιοχές. Ο δρ Κοτσαρέλης είχε προηγουμένως διαπιστώσει ότι το πρόβλημα μείωσης της τριχοφυΐας δεν οφειλόταν στην ελάττωση του αριθμού των βλαστικών κυττάρων των ωοθυλακίων των τριχών, αλλά στην εξάντληση των προγονικών κυττάρων, δηλαδή των πιο ώριμων κυττάρων που ευθύνονται για τον σχηματισμό των τριχών. Με άλλα λόγια, τη φαλάκρα προκαλούσε κάποιο πρόβλημα στην ενεργοποίηση των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα, ενώ συνέχιζαν να δημιουργούνται νέες τρίχες, αυτές ήταν πολύ εξασθενημένες ή δεν μεγάλωναν αρκετά, ώστε να διαπεράσουν την επιφάνεια του δέρματος.
Ο Ελληνας ερευνητής πιστεύει ότι «στοχοποιώντας» με φαρμακευτική αγωγή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να επανενεργοποιήσει τους θύλακες των τριχών. «Εντοπίσαμε έναν στόχο για την αντιμετώπιση της φαλάκρας» τονίζουν ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα. «Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση των ουσιών εκείνων που δεσμεύονται από τον υποδοχέα της πρωτεΐνης, ώστε να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να αντιστρέψει τη διαδικασία απώλειας μαλλιών».
Η συγκεκριμένη θεραπεία αναμένεται να βοηθήσει τους άνδρες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια απώλειας μαλλιών, επιβραδύνοντας την εξασθένιση των νέων τριχών. Ο καθηγητής Κοτσαρέλης ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τα βλαστικά κύτταρα των ωοθυλακίων των τριχών το 1990, κάνοντας πειράματα με ποντίκια. «Μπορέσαμε να δείξουμε (τότε) ότι, όταν απομονώσουμε τα βλαστοκύτταρα και τα εμφυτεύσουμε σε άλλα ποντίκια, εκείνα βγάζουν καινούργιες τρίχες». Στα επόμενα χρόνια, επικεντρώθηκε στα προβλήματα της τριχοφυΐας στην ανδρική φαλάκρα. Επόμενο βήμα του, σύμφωνα με τους «New York Times», είναι να μελετήσει και να αντιμετωπίσει τώρα και τα προβλήματα των γυναικών που χάνουν τα μαλλιά τους.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου