Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ATEI Πάτρας. Το σχέδιο "Αθηνά" και οι παράπλευρες απώλειες.



Σχέδιο Αθηνά_συγχωνεύσεις.jpg
Με στοιχεία από www.Protinews.gr 

Η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια .
Συγκεκριμένα στο τομέα της Παιδείας η υποχρηματοδότησή της στην Ελλάδα επέφερε έντονα προβλήματα με αποκορύφωση το σχέδιο "Αθηνά" που επιχειρεί την ολοκληρωτική διάλυση της τριτοβάθμιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και σταδιακή αντικατάστασής της με την ιδιωτική ή εντέλει στην αναζήτηση των νέων ανθρώπων της κάλυψης των εκπαιδευτικών τους αναγκών σε χώρες του εξωτερικού με πιθανή τη μετανάστευσή τους, κατά συνέπεια η μόρφωση να γίνεται προνόμιο των λίγων και "έχων το τρόπο".
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά μεταξύ άλλων τμημάτων και η συγχώνευση των τμημάτων της Κοινωνικής Εργασίας. Το σχέδιο "Αθηνά" αποτελεί ένα πλήγμα ακόμα στο Κοινωνικό Κράτος. Η κατάργηση/συγχώνευση των τμημάτων της Κοινωνικής Εργασίας στερεί από την Κοινότητα αλλά και την χώρα μας, τις αναγκαίες παρεμβάσεις και υπηρεσίες μιας κοινωνικής επιστήμης που προάγει την κοινωνική ενδυνάμωση, ευημερία και υπερασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται με κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν. Τώρα με την κατάργηση των τμημάτων ακυρώνονται προγράμματα στην κοινότητα και οποιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης στα κοινωνικά προβλήματα

Το σχέδιο "Αθηνά αφορά όλη την κοινωνία:

  1. Τους φοιτητές . Η συγχώνευση των τμημάτων θα έχει αρνητικό αντίτυπο στην ποιότητα των σπουδών τους και στα εργασιακά τους δικαιώματα.Οι φοιτητές/ιες που θα απομείνουν στα τμήματα θα αντιμετωπίσουν τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, τις υπεράριθμες αίθουσες, αναγκαστικές μετακινήσεις σε άλλες πόλεις για παρακολούθηση των μαθημάτων, και σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή της εξεταστικής. Ο κίνδυνος εγκατάλειψης των σπουδών είναι ορατός για ένα μεγάλο τμήμα φοιτητών.
  2. Τις οικογένειες των φοιτητών. Γιατί θα κληθούν να επωμιστούν το κόστος των μετακινήσεων σε άλλες πόλεις που θα μεταφερθούν τα τμήματα. Επίσης θα επωμιστούν το κόστος τόσο της υποβάθμισης όσο και ιδιωτικοποίησης της φοίτησης-στέγασης-σίτισης, σε συνθήκες μείωσης μισθών και εκτεταμένης ανεργίας.
  3. Τους εκπαιδευτικούς. Γιατί ήδη έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εκτάκτων εκπαιδευτικών των ιδρυμάτων αφού λόγο της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού είναι αυτοί που καλύπτουν το επιστημονικό και διδακτικό έργο, με την ανεργία να καραδοκεί ενώ οι όροι και οι συνθήκες να γίνονται διαρκώς χειρότεροι για το μόνιμο προσωπικό.
  4. Τους μαθητές. Γιατί θα δούν στο μηχανογραφικό τους 90 και πλέον σχολές λιγότερες, άρα και θέσεις εισαγωγής τα επόμενα χρόνια. Μαζικός αποκλεισμός των παιδιών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και με πρόσβαση των προνομιούχων κατηγοριών του πληθυσμού μας(λόγο
    οικονομικού παράγοντα και πρόσβαση στην αντίστοιχη ιδιωτική εκπαίδευση).
  5. Εισοδηματίες. Γιατί επένδυσαν περιουσίες και δανείστηκαν για να δημιουργήσουν φοιτητικά καταλύματα και που τώρα θα μένουν ανεκμετάλλευτα, με τις φορολογίες να μένουν σταθερές
  6. Διοικητικοί υπάλληλοι των υποσυγχώνευση/κατάργηση τμημάτων των ιδρυμάτων . Οι οποίοι θα απειλούνται υπό το καθεστώς της εφεδρείας και των απολύσεων.
  7. Κοινωνία. Η διακοπή και αναστολή προγραμματων και παρεμβάσεων σε ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων που διεξάγονταν στα πλαίσια συνεργασίας των τμημάτων με την κοινότητα. Καθώς επίσης περιορίζονται και οι διεξαγωγές των πλαισίων και πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών (που διεξάγονταν προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους) σε υπηρεσίες(ιδιωτικές και δημόσιες) όπου παρείχαν εργασία αμισθί καλύπτοντας πολλαπλές ανάγκες και ελλείψεις σε προσωπικό.
Αναρωτιέται κανείς εάν αυτό το κακό σχέδιο σταματήσει εδώ και δεν επεκταθεί και στις άλλες μορφές εκπαίδευσης για τους ίδιους λόγους (ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ για την εκπαίδευση, συρρίκνωση του αριθμού εργαζομένων στα πλαίσια της οικονομίας που μας επιβάλλουν τα νέα στάνταρ της πολιτικής ηγεσίας,κ.ο.κ.)
Αναρωτιέται κανείς για την ανιδιοτέλεια στον σκοπό των σχεδιαστών του σχεδίου "Αθηνά" αφού όπως φαίνεται δεν έχουν καθόλου, λάβει υπόψη τους τις ....παράπλευρες απώλειες!!

Προς όλους τους συμπολίτες μας:
Eνισχύστε τις πρωτοβουλίες και τις μαζικές κινητοποιήσεις για να σταματήσει εδώ το σχέδιο "Αθηνά"
Yπογράφετε όλοι στο  www.gopetition.com   (σχετικά με την μη κατάργηση του τμήματος της Κοινωνικής Εργασίας).


Msc Ψυχογυιού Αθηνά
κοινωνική λειτουργός-
συνεργάτης του τμήματος
Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου