Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι ΗΠΑ ως συνήθως στηρίζουν τις αξιώσεις της Τουρκίας για τα κυπριακά κοιτάσματα

Κοιτάσματα Κύπρου_Οικόπεδα.jpgΣημ. Και παράλληλα τους υποστηρίζουν (τους Τούρκους φυσικά) και για τις αξιώσεις τους για την Ελληνική ΑΟΖ (δηλαδή συνεκμετάλλευση των Ελληνικών κοιτασμάτων, ειδική σχέση για το Καστελόριζο...κλπ). Τι τους θέλουμε τέτοιους συμμάχους??? Που μας υποστήριξαν? Σε ότι κάνουν και αφορά Ελλάδα ,Τουρκία και Κύπρο, πρώτη προτεραιότητα είναι να μην κακοκαρδίσουν την Τουρκία!!! 
Σύμμαχοι είναι για τους Τούρκους, για εμάς είναι νταήδες, εκβιαστές και υπερόπτες!! Δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι με τίποτα. Λένε κάποιοι ότι μας βοήθησαν στα Ίμια... Μα τα Ίμια έγιναν γιατί αυτοί το θέλησαν!!! Για να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό και για να επωφεληθούν από τις καταστάσεις που θα δημιουργούνταν μετά... 
Εμάς μας έχουν στο χέρι και μας κάνουν ότι θέλουν. Είναι αδιανόητο για αυτούς να μην ακολουθούμε τις προσταγές τους. Όποιος τολμήσει να κουνηθεί ή να πράξει διαφορετικά, τον αποκεφαλίζουν με συνοπτικές διαδικασίες, όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία μας. Τουλάχιστον να είναι δηλωμένοι εχθροί για να μην καλλιεργούνται και ψευδαισθήσεις στους αδαείς!!! 
---
Σε νέα ωμή παρέμβαση προχώρησαν οι ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Ζήτησαν από τη Λευκωσία να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση νέων οικοπέδων εξόρυξης φυσικού αερίου για να μην προκληθούν αντιδράσεις από την Τουρκία. Πρόκειται λοιπόν για ένα ξεδιάντροπο παιχνίδι υπέρ της Άγκυρας που απειλεί με διχοτόμηση την Κύπρο σε περίπτωση που δεν μοιρασθεί το φυσικό αέριο.
Ο νέος αυτός αμερικανικός εκβιασμός σε βάρος της Κύπρου ήρθε εν είδει διπλωματικής παρότρυνσης και εκφράστηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία John Koening. Ο κ. Koening σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη του ζήτησε να αποφευχθούν κινήσεις που ενδεχομένως κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Πολίτης» συνέστησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον κ. Αναστασιάδη να μην δοθούν επί του παρόντος νέες άδειες εξόρυξης για τα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία η Τουρκία φέρει ενστάσεις. Με εντολή από την Ουάσιγκτον ο κ. Koening αξίωσε να μην δοθούν νέες άδειες ερευνών και εξόρυξης φυσικού αερίου σε εταιρείες μέχρι τα τέλη Μαίου, οπότε και εκπνέει η
σχετική προθεσμία στο πλαίσιο του β΄γύρου αδειοδοτήσης.
Η προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να κάνει νέα βήματα ως προς την εκμετάλλευση των ενεργειακών της κοιτασμάτων με η Noble Energy να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβεβαιωτική γεώτρηση τον Ιούνιο στο οικόπεδο 12 και να τάσσεται υπέρ της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG στην Κύπρο. Στην κατεύθυνση αυτή αποσκοπεί και η επικείμενη επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη στο Ισραήλ.
Η στάση των αμερικανών εξυπηρετεί σαφώς τις τουρκικές θέσεις που θέλουν συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ και απειλούν με διχοτόμηση του νησιού σε περίπτωση που δεν μοιρασθούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.
«Η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες, που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού στην ΑΟΖ», επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Ρωσο-τουρκικής Επιτροπής για Εμπορική και Οικονομική Συνεργασία. Πρόσθεσε πώς, «η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό τον όρο συμμετοχής των και δύο κοινοτήτων της νήσου, ενώ παράλληλα πρέπει να μοιράζονται και τα εισοδήματα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, αξιώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εγείρει και η Βρετανία. Η Βουλή των Λόρδων ενέπλεξε το οικόπεδο 1 στην εν δυνάμει προέκταση των χωρικών υδάτων των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, από τα 3 που είναι σήμερα στα 12 ναυτικά μίλια.

Η Τουρκία έχει βάλει θεούς και δαίμονες προκειμένου να ανακόψει την προσπάθεια της Κύπρου για τιτλοποίηση εσόδων από το φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου