Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ :100$ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ

Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά με τις τιμές του πετρελαίου. Κοντεύουμε τα 90$ το βαρέλι και ακόμα οι κερδοσκόποι δεν έχουν ηρεμήσει. Ο Ο.Π.Ε.Κ. λέει ότι υπερκαλύπτει την ζήτηση αλλά και πάλι οι τιμές ανεβαίνουν. Υπάρχουν προβλέψεις ότι θα φτάσει 100 δολάρια το βαρέλι και τότε την έχουμε άσχημα και σαν χώρα αφού η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο φτάνει στο 70% και σαν πολίτες αφού εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε τη νύφη τελικά.

Κάθε φορά που κάποιος ανησυχεί από τα πυρηνικά του Ιράν από τους τυφώνες στον κόλπο του Μεξικού, από την ένταση στα σύνορα της Τουρκίας και του Ιράκ, από τα στρατηγικά αποθέματα των Αμερικανών, το πετρέλαιο ανεβαίνει και πάντα συμπαρασύρει και όλα τα παράγωγά του, αλλά και τις τιμές των ειδών που επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους μεταφοράς. Και το κακό είναι ότι ακόμα και αν διαψευσθεί η όποια πρόβλεψη, ποτέ δεν πέφτει στα επίπεδα που ήταν πριν αλλά παγιώνεται πάντα σε υψηλότερες τιμές.

Αυτοί που ωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι κατά κύριο λόγο οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου και ακόμα περισσότερο οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα και έχουν υπερκέρδη. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν και όλοι εμείς περιμένουμε να δούμε που θα φτάσει επιτέλους αυτή η κατάσταση.

Λύσεις υπάρχουν όπως είναι το φυσικό αέριο, η αιθανόλη (την έχει αξιοποιήσει στο έπακρο η Βραζιλία) και οι Α.Π.Ε. (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) όπως η ηλιακή ενέργεια, η αιολική, αλλά δυστυχώς σαν χώρα δεν έχουμε τις υποδομές για να τις αξιοποιήσουμε στο βαθμό που θα μείωναν την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο.

Η κατάσταση περιπλέκεται γιατί ούτε τα αυτοκίνητα μας κινούνται με νερό, αλλά και οι εναλλακτικές πηγές θέρμανσης για το χειμώνα είναι περιορισμένες εκτός ίσως από το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα καταλήξουμε έτσι να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά air condition για την θέρμανση το χειμώνα αφού το ρεύμα θα είναι πλέον φθηνότερο και να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο τα αυτοκίνητά μας για να τα βγάλουμε πέρα

Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο θα ήταν μια καλή και φθηνότερη λύση από το πετρέλαιο τόσο για την θέρμανση όσο και για την κίνηση των οχημάτων. Το πρόβλημα και εδώ είναι οι υποδομές που είναι στοιχειώδεις για όποιον έχει πρόσβαση βέβαια αφού είναι γνωστό ότι το δίκτυο φυσικού αερίου είναι σε εμβρυακό στάδιο.

Κατά τα άλλα και εμείς σαν χώρα έχουμε πετρέλαιο στο υπέδαφος του Αιγαίου, το γνωρίζουμε αυτό, αλλά οι φίλοι μας οι Τούρκοι με τις πλάτες των «συμμάχων» μας, μας έχουν πάρει τον αέρα και δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα για να το αξιοποιήσουμε σε όφελος μας. (Απορώ πως και μας άφησαν να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα του Πρίνου στη Θάσο). Τα λάθη που έχουν κάνει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που ασχολήθηκαν με το θέμα και η «πολύτιμη βοήθεια» των συμμάχων μας, (που φροντίζουν να μας τραβάνε το χαλί…) έχουν παγιώσει μια κατάσταση που και να θέλουμε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τουλάχιστον προς το παρόν.

1 σχόλιο:

  1. το χειρότερο είναι ότι ο χειμώνας μάλλον θα είναι αρκετά κρύος και κατά συνέπεια θα χρειαστεί να ξηλωθούμε για το πετρέλαιο θέρμανσης, για να μην πω που θα φτάσουν οι τιμές της βενζίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή