Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η κρίση αύξησε τα περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών !!



κακοποίηση παιδιού.jpg
Συνολικά 231 παιδιά έμειναν από τον Ιανουάριο του 2011 χωρίς κάλυψη και ασφαλές καταφύγιο, αφού, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό από το Χαμόγελο του Παιδιού, ο φορέας αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εισαγγελικών αρχών για να φιλοξενήσει δεκάδες κακοποιημένα παιδιά, λόγω της έλλειψης χώρου.
Το ίδιο διάστημα, 1.170 παιδιά βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών του Χαμόγελου του Παιδιού, έπειτα από καταγγελίες που έγιναν στην ειδική τηλεφωνική γραμμή "1056"  για κακοποίηση, παραμέληση, επαιτεία, ακόμη και παράνομη διακίνηση (trafficking).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS "1056", οι κλήσεις που αφορούσαν σε αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο αυξήθηκαν κατά 60% το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011, ενώ οι κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών και παράνομη διακίνηση/trafficking αυξήθηκαν κατά 22%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλο, τα φαινόμενα κακοποίησης και
παραμέλησης συσχετίζονται με την οικονομική κρίση, και συγκεκριμένα με τις βαριές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτή στην ελληνική κοινωνία:
"Η κακή οικονομική κατάσταση, η ανεργία, η οικονομική ανασφάλεια επιτείνουν σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως, αλκοολισμού, ναρκωτικών που υπάρχουν σε ένα σπίτι. Όταν δε συμβαίνει τα θύματα τέτοιων καταστάσεων να είναι γονείς, τότε συνήθως τα παιδιά αποτελούν τα θύματα. Κι αυτό δεν κρύβεται μέσα στο σπίτι, αποκαλύπτεται αργά ή γρήγορα και στο σχολείο και στην κοινωνική ζωή των παιδιών".
Μέσα στην οικογένεια η κακοποίηση
Συνολικά 167 καταγγελίες για κακοποίηση κρίθηκαν ως πολύ σοβαρές, με τις μισές να αφορούν σε μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας, έως έξι χρόνων.
Στο 53% υπήρξε παραμέληση και εγκατάλειψη των παιδιών, στο 37% υπήρξε σωματική κακοποίηση, στο 5% συναισθηματική κακοποίηση και εξώθηση σε επαιτεία ενώ σε ποσοστό 0,5% αναφέρεται η σεξουαλική κακοποίηση.
Με σύνθημα "ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ 60 ΠΑΙΔΙΑ. ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ", το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκινά εκστρατεία πανελλαδικά για την εξεύρεση πόρων ώστε  να λειτουργήσουν δύο νέοι χώροι φιλοξενίας 60 παιδιών.
Τα δύο σπίτια, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, είναι έτοιμα - βρίσκονται σε Αίγιο και Αγρίνιο- και έχουν παραχωρηθεί το μεν πρώτο από την κυρία Ισαβέλλα Αρβανίτη, το άλλο από το Δήμο Αγρινίου και την τοπική κοινωνία.
Σήμερα στα 11 σπίτια που διαθέτει το Χαμόγελο του Παιδιού μεγαλώνουν 284 παιδιά, διαφόρων ηλικιών,  έχοντας δίπλα τους εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για ό,τι χρειαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου