Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εμβόλιο νικά τους κακοήθεις όγκους του προστάτη

εμβόλιο προστάτη.jpg
 
Ενα εμβόλιο που καταστρέφει τους κακοήθεις όγκους του προστάτη, σε προχωρημένο στάδιο, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία και την Κλινική Μάγιο στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τα συνήθη εμβόλια, τα οποία χορηγούνται για να αποτρέψουν τη λοίμωξη από ιούς ή βακτήρια, η νέα θεραπεία χορηγείται μετά την ανάπτυξη του καρκίνου.
Σε πειράματα στο εργαστήριο, το εμβόλιο εξολόθρευσε με επιτυχία το 80% των καρκίνων, δίχως να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Το νέο εμβόλιο αποτελείται από έναν ιό που έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να περιέχει μία "βιβλιοθήκη DNA" ανθρώπινων κυττάρων του προστάτη -αυτό σημαίνει πολλές και διαφορετικές πρωτεΐνες- αντιγόνα που προκαλούν ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ποντίκια
Το εμβόλιο που προέκυψε εγχύθηκε σε ποντίκια, ο οργανισμός των οποίων αναγνώρισε τα αντιγόνα εξαπολύοντας επίθεση εναντίον τους. Είναι σημαντικό ότι δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες από τη θεραπεία και κανένα πειραματόζωο δεν παρουσίασε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα - ένας κίνδυνος που είχε διαφανεί μέσα από προηγούμενα πειράματα εμβολίων για τον καρκίνο.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το εμβόλιο αυτό αποτελεί μία εντελώς νέα προσέγγιση κατά του καρκίνου, ενώ δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν και δοκιμάστηκε σε καρκίνους του προστάτη, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορεί να δοκιμαστεί και για άλλες μορφές της νόσου. Ηδη δοκιμάζουν την ίδια μέθοδο σε ζώα με μελάνωμα.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου