Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Τους συλλαμβάνουν, αλλά αφήνονται όλοι ελεύθεροι

Ξέρετε γιατί συνεχίζουν να γίνονται όλες αυτές οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας? γιατί πολύ απλά είναι εξασφαλισμένη η ατιμωρησία όπως αναλυτικά αναφέρεται στο παρακάτω άρθρο από το www.e-tipos.com. Αν η πολιτεία δεν ξεκινήσει από το νομικό πλαίσιο πρώτα, όλα τα άλλα είναι περιττά!!!


"Σε «έγκλημα χωρίς τιμωρία» τείνει να μετατραπεί η επιχείρηση μαζικών συλλήψεων νεαρών ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε επεισόδια κι επιθέσεις, όπως η προχθεσινή στο κέντρο της Αθήνας. Η μεταχείρισή τους από τα δικαστήρια, σε επίπεδο ποινών, τις περισσότερες φορές είναι «εξοργιστικά προβλέψιμη». Συνήθως παραπέμπονται με κάποιες πλημμεληματικές κατηγορίες στο Αυτόφωρο και κατόπιν αθωώνονται πανηγυρικά. Άλλοτε, πάλι, οδηγούνται στον ανακριτή «φορτωμένοι» με κακουργήματα που σπανίως στοιχειοθετούνται και στο τέλος μένουν ελεύθεροι.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την έκδοση της απόφασης των κατηγορουμένων για τα επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο του περασμένου Μαρτίου. Τότε, απαλλάχτηκαν και οι 49 κατηγορούμενοι, ενώ εστάλη στον εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης, με αίτημα να αναζητηθούν ευθύνες αστυνομικών για ψευδορκία, αφού στις δικές τους καταθέσεις στηρίχτηκε όλη η δίκη. Ευθύνες αναζητήθηκαν και για τους αστυνομικούς που διενήργησαν την προανάκριση, καθώς τα κενά και οι δικονομικές παραλείψεις στη δικογραφία μετέτρεψαν τη διαδικασία σε φαρσοκωμωδία.
Δικαστικές πηγές λένε στον ΕΤ ότι «τις περισσότερες φορές κανένας αστυνομικός δεν αναγνωρίζει στους συλληφθέντες κάποιον από τους κουκουλοφόρους, ενώ για κανέναν κατηγορούμενο δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο εναντίον του από τους αστυνομικούς». Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτήρης Μπάγιας, απαντώντας στον ΕΤ για το «τις πταίει;», αποδίδει την ατιμωρησία στα «ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία», ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Κόκκινος μιλάει για συλλογικές ευθύνες, κάνοντας λόγο ακόμη και για «τρομοκρατία ορισμένων δικαστών».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπάγιας, «ασφαλώς η σύλληψη και η τιμωρία των υπαιτίων μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αποτροπή ή στην περιστολή του φαινομένου. Για να εκδοθεί όμως μια καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου, θα πρέπει να αποδεικνύονται πλήρως οι κατηγορίες. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι μόνη αιτία των απαλλαγών αυτών αποτελεί η ανεπάρκεια των αποδεικτικών στοιχείων για την ενοχή τους». Ο ίδιος προτείνει: «Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και να αναλυθούν τα κοινωνικά αίτια που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά. Η αναζήτηση των αιτίων, η μελέτη τους και ιδιαίτερα οι απαντήσεις που θα δοθούν από την Πολιτεία αποτελούν τα πρωταρχικά μέσα για την οριστική και σε βάθος χρόνου επίλυση του όλου προβλήματος». Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλης Κόκκινος «μιλάει έξω από τα δόντια»: «Η ενίοτε προκλητική επιεικής μεταχείριση των συλλαμβανόμενων τρομοκρατών και αναρχικών από τα δικαστήρια οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, κυρίως:

1. Στην εγκληματική παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει ως ιδιώνυμο αδίκημα, τιμωρούμενο με αυστηρότατες ποινές, την κουκουλοφορία και τη συμμετοχή σε πλήθη διαπράττοντα καταστροφές και βιαιοπραγίες. Η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια την αδυναμία των μαρτύρων αστυνομικών να βεβαιώσουν το δικαστήριο ότι οι συλλαμβανόμενοι διέπραξαν τις καταστροφές που αναφέρει το κατηγορητήριο.

2. Στην αυτόκλητη προσέλευση ως μαρτύρων υπερασπίσεως πολιτικών ή συμβούλων και στενών συνεργατών τους, που βεβαιώνουν ότι οι συλληφθέντες είναι αθώοι.

3. Στην τρομοκρατία που ασκούν επί ορισμένων δικαστών, διά φωνασκιών και απειλών, οι προσερχόμενοι στα ακροατήρια οργανωμένοι τρομοκράτες με τους υπερασπιστές τους δημοσιογράφους και δικηγόρους».


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=80635

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου