Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΓΙΑΤΙ «ΤΑ ΛΕΦΤΑ (ΔΕΝ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ» ΠΛΕΟΝ

Τα λεφτά δεν υπάρχουν γιατί:
1. Για την οικονομία της συζητήσεως θα δεχθώ, ως υπόθεση εργασίας, το σενάριο της Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Τι μας λέει αυτό το σενάριο; Η κυβέρνηση είχε ένα πρόγραμμα το οποίο στηριζόταν στην παραδοχή ότι θα παραλάβει ένα έλλειμμα της τάξεως του 6%. Η κυβέρνηση, όμως, διαπίστωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση επειδή ήταν πολύ έξυπνη είχε καταφέρει να κρύψει τα ελλείμματα κάτω από το χαλί, να κοροϊδέψει την Ε.Ε. και τις αγορές και γενικώς να πείσει τους πάντες ότι η κατάσταση της οικονομίας μας ήταν πολύ καλύτερη από την πραγματικότητα (δεν αντέχω στον πειρασμό να μη παρατηρήσω ότι αν η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν τόσο ικανή, θα παρέμενε ακόμα στην εξουσία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και ότι το πραγματικό έλλειμμα ήταν 12.7%. Άρα δεν μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Αλλά και με έλλειμμα 6%, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”;
2. Η κυβέρνηση λοιπόν συνειδητοποιεί ότι κληρονόμησε ένα έλλειμμα διπλάσιο από αυτό που ανέμενε. Καλώς. Αφού λοιπόν το έλλειμμα ήταν 12.7% μπορείτε να μου εξηγήσετε τα παρακάτω:
α)γιατί κατάργησε (νομοθετικά παρακαλώ) τα έκτακτα μέτρα που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Καραμανλή; (χονδρικά εκτιμάται ότι θα απέφεραν περίπου 4-4,5 δις). Ο αντίλογος της Κυβέρνησης δεν πείθει πλέον ούτε τον κ. Παπανδρέου δεδομένου ότι ένα εξ αυτών, η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους επανέρχεται.
β)Γιατί έδωσαν το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ύψους 1.5 δις εν μέσω κρίσης; (Ξέρετε τι απάντησε Γερμανός αξιωματούχος στον κ. Παπανδρέου όταν στην ερώτηση αυτή του είπε ότι δώσαμε το επίδομα επειδή στην Ελλάδα έχουμε φτωχούς “Και στη Γερμανία έχουμε φτωχούς, αλλά εν μέσω κρίσης δε μοιράζουμε επιδόματα”. Να μην πω για την γαλαντομία του κ. Ανωμερίτη στον ΟΛΠ, που “τρέλανε κόσμο”
γ) Γιατί από τον Οκτώβριο ,μέχρι τον Ιανουάριο δεν πήραν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ. Ακόμα και για τα τέλη κυκλοφορίας δώσανε παράταση μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2010! Παράταση, εν μέσω κρίσης; Μεταφορά εσόδων ονομάζεται αυτό.
δ)γιατί, φούσκωσαν τον προϋπολογισμό με τις δαπάνες των νοσοκομείων (μάλιστα βιάστηκαν και να τις νομιμοποιήσουν και να τις πληρώσουν όταν είναι γνωστό τι παίζει , υπερτιμολογήσεις, μαμουνιές κλπ.)”
3. Το λογικό συμπέρασμα από όλα αυτά, τα αναπάντητα γιατί, είναι ότι είτε δεν κατάλαβαν τι παρέλαβαν, είτε ότι δεν ήξεραν τι έκαναν.
4. Στις 23 Οκτωβρίου 2009 το spread ήταν 138 μονάδες βάσης.
5. Το ερώτημα το έθεσε ο κ. Κοτζιάς (φίλος του Πρωθυπουργού), το επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, το αναφέραμε και εμείς εδώ: Γιατί όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εμφανίσει ένα έλλειμμα διπλάσιο απ’ ότι περίμενε η Ε.Ε., δεν προέβη σ’ ένα έκτακτο δανεισμό με τα spreads στις 138 μονάδες, να καλύψει τη διαφορά, και στη συνέχεια να βγει και να καταγγείλει την Κυβέρνηση Καραμανλή; Και να εφαρμόσει μετά το πρόγραμμα που έλεγε ότι είχε με έλλειμμα 6%;
Να έρθουμε τώρα στην πολιτική διαχείριση της κατάστασης:

1. Ο κ. Αλμούνια μετά την αποχώρησή του, έδωσε μια συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπου λέει περίπου “όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον κ.Παπακωνσταντίνου μου δημιούργησε την εντύπωση ότι νόμιζαν ότι τα πάνε μια ευχάριστη εκδρομή!” Δυστυχώς αυτήν την εικόνα είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση.

2. Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι πέραν των άλλων στην οικονομία ουσιαστικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία της αγοράς.
Τι έκανε η κυβέρνηση. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω: “εντατική”, “Τιτανικός” “δεν υπάρχει σάλιο”, το υποτιθέμενο road show στην Κίνα, που δεν έγινε ποτέ. Μπαξές! Και θέλετε να μου πείτε ότι αυτή η διαχείριση δεν δημιούργησε ανασφάλεια και αβεβαιότητα στις αγορές; Δεν έριξαν μύλο στο νερό των κερδοσκόπων; Δεν ανέβασε τα spreads;

3. Στην Κυβέρνηση από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν κατάλαβαν τις συνέπειες των λόγων και της απραξίας τους, άρχισε να διακινείται το σενάριο περί δήθεν προσφυγής στο ΔΝΤ! το πράγμα δε μαζευόταν πια!

4. Στο τέλος Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Goldman Sachs. Δε μάθαμε ποτέ τι συζήτησαν. Προφανώς όχι για τον καιρό. Η δουλειά χάλασε. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για το ρόλο της ως άνω εταιρείας στην περίοδο Σημίτη και η χώρα εξετέθη διεθνώς με την πρόταση Χριστοδουλάκη για “τιτλοποίηση των εσόδων από την Ακρόπολη”

5. Ο κ. Παπανδρέου πίστεψε ότι θα έπειθε τις αγορές με την προσωπική του γοητεία, και γύρισε όλο τον κόσμο. Και μιλούσε πολύ. Και τις περισσότερες φορές με την πολυλογία του μάλλον ενίσχυε την αβεβαιότητα. Μέχρι και η Wall Street Journal έφτασε στο σημείο να του υπενθυμίσει ότι ενίοτε η σιωπή είναι χρυσός.

6. Την κυβέρνηση επειδή πρωτίστως την ενδιέφερε να τα έχει καλά με το εκλογικό της ακροατήριο έλεγε άλλα πράγματα στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό. Και η μανία της με τις εξεταστικές (κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της) αποδυνάμωσε το εθνικό μέτωπο.

7. Τα περισσότερα μέτρα που ανακοίνωσε πέραν του ότι είναι κοινωνικά άδικα, είναι βέβαιον ότι θα επιδεινώσουν την ύφεση.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι το εξής:
Ο κ. Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία χωρίς πρόγραμμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενθυμούμενος, τη θητεία του στην Κυβέρνηση Σημίτη πίστεψε αφελώς ότι θα μπορούσε να κάνει και αυτός παρόμοια πράγματα. Και η αλήθεια είναι ότι την πάτησαν. Όλες οι υποθέσεις και τα σχέδια τους απεδείχθησαν εκτός τόπου και χρόνου. Και για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους τα φόρτωσαν όλα στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Όχι ότι δεν έχει ευθύνες. Έχει και πολλές μάλιστα. Αλλά ο κ. Καραμανλής κρίθηκε από τους ψηφοφόρους. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να τους οδηγήσει στην γη της επαγγελίας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ….ΣΙΝΑ!!!


Πηγή: σχόλιο από www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου