Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα Ημερησία Ημ. Δημοσίευσης : 12/09/2009 16:39

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΤΕ:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστή η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Πόσο ρεαλιστική, σε ποιο χρονικό ορίζοντα και με ποιες βασικές αλλαγές είναι δυνατή η ανάκαμψη της;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η οικονομία μας πορεύεται προς μια βαθιά ύφεση- όπως και το 1993, πάλι με κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως και τότε, έτσι και τώρα καλούμαστε να καταβάλουμε μια Εθνική προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας, εξόδου από την κρίση και το δημοσιονομικό αδιέξοδο.
Τα όπλα μας είναι συγκεκριμένα.
Πρώτος στόχος είναι να βάλουμε πάλι μπροστά την οικονομία με μέτρα όπως η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, στήριξη των εισοδημάτων για λόγους κοινωνικής συνοχής και για τη διατήρηση της ζήτησης. Η βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης θα ανακουφίσει τα κρατικά ταμεία με πρόσθετα έσοδα. ...; ...; ...;
Δεύτερον, θα ξεκινήσουμε τη δημοσιονομική ανόρθωση τόσο στο επίπεδο των εσόδων όσο και των δαπανών ...;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ακούσουμε τα καθιερωμένα της επομένης κάθε εκλογών, όπως «παραλάβαμε καμένη γη»; Θα προβείτε σε απογραφή της οικονομίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η γη δεν είναι μόνο μεταφορικά, αλλά δυστυχώς και κυριολεκτικά καμένη. Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το σημείο αφετηρίας.
Ένα κράτος στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών με ελλείμματα που βαδίζουν ολοταχώς προς το 10%. Μια οικονομία σε ύφεση μετά από 16 χρόνια.
Αλλά οι πολίτες έχουν βαρεθεί την μεταφορά των ευθυνών των πολιτικών.
Εγώ δεν είμαι Καραμανλής. Δεν μου φταίει πάντα κάποιος άλλος, δεν μεταθέτω τις ευθύνες μου και δεν αναζητώ άλλοθι. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Η κυβέρνησή μου θα δουλέψει σκληρά, θα σηκώσει τα μανίκια για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και θα κριθεί από την πρόοδο που θα πετύχουμε.
Προφανώς, πρώτο μέλημά μας είναι να αποκτήσουμε πλήρη και σαφή εικόνα της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας έτσι ώστε να λάβουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Όμως, μακριά από μας πολιτικές απάτες όπως αυτή της «απογραφής» του 2004. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επέτρεπα ποτέ στην κυβέρνησή μου να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καραμανλής μίλησε ευθέως για πάγωμα μισθών, προσλήψεων, συντάξεων ως «αναγκαίο κακό» για την έξοδο από την κρίση. Συμμερίζεστε αυτά τα μέτρα; Αν όχι, πώς και από πού θα εξοικονομήσετε τους αναγκαίους πόρους για να κάνετε πράξη την άλλη πολιτική που επαγγέλλεστε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διαφωνούμε ριζικά με τον κ. Καραμανλή, και όχι μόνο διότι είναι κοινωνικά άδικο και ανάλγητο εν ώρα κρίσης να θίγεις τα εισοδήματα των φτωχών και της μεσαίας τάξης, τη στιγμή μάλιστα που όχι μόνο δεν έχεις κάνει τίποτα για να συλλάβεις τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει, αλλά έχεις χαρίσει φόρους στους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μεγαλομετόχους.
Διαφωνούμε και διότι η πολιτική αυτή είναι παντελώς αναποτελεσματική.
Αφαιρεί εισοδήματα από την αγορά, πλήττει τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα, επιταχύνει την κρίση και τελικά, ως αποτέλεσμα της ύφεσης, μειώνει τα κρατικά έσοδα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις δαπάνες που εξοικονομούνται.
Ακριβώς αυτό είναι που συνέβη στη χώρα μας από την αρχή του έτους. Αντί του περιορισμού της σπατάλης, η ΝΔ εφάρμοσε μια πολιτική περιστολής των εισοδημάτων και φορολογικής αφαίμαξης με αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση του ήδη ασθενούς οικονομικού κλίματος, την κατάρρευση των εσόδων και την εκτόξευση των ελλειμμάτων σε πρωτοφανή επίπεδα.
Με την αγορά σε ύφεση, καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση, παρά μόνο με τίμημα την εξουθένωση του πληθυσμού και της οικονομίας.
Όλες οι κυβερνήσεις που νοιάζονται για τους πολίτες τους εφάρμοσαν σχέδια εξόδου από την κρίση με κύριο στοιχείο την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η πολιτική αυτή έχει ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα στις χώρες αυτές.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, η ΝΔ μείωσε κι άλλο τις δημόσιες επενδύσεις το 2009! ...;. Η επαναφορά της ανάπτυξης θα είναι βασικός μοχλός για την εξομάλυνση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου