Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η βιομηχανία των πολυεθνικών μωρών

Ο Ρούντι Ρούπακ, έφτιαξε ένα διεθνές δίκτυο παρένθετων ΅ητέρων και κλινικών, εκ΅εταλλευό΅ενος τα κενά στη νο΅οθεσία πολλών κρατών για την τεχνητή γονι΅οποίηση
Με ένα διεθνές δίκτυο από παρένθετες μητέρες και δότες ωαρίων και σπέρματος, μια νέα βιομηχανία αναπτύσσεται: παράγει παιδιά φθηνά και παρακάμπτοντας τους περιοριστικούς νόμους πολλών χωρών. Σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου στην Κρήτη με θέα τη γαλάζια θάλασσα και τα αρχαία τείχη, μια γυναίκα από τη Βουλγαρία περιμένει να γεννήσει ένα παιδί, η βιολογική ΅ητέρα του είναι ΅ια ανώνυ΅η ευρωπαία δωρήτρια ωαρίων και ο πατέρας του Ιταλός, ενώ η όλη διαδικασία έχει ενορχηστρωθεί στο Λος Αντζελες. Η Βουλγάρα δεν θα κρατήσει το παιδί. Οι γονείς - ένα ζευγάρι από την Ιταλία που έχει προβλήματα γονιμότητας (ο πατέρας έδωσε το σπέρμα) - θα πάρουν το μωρό το καλοκαίρι, την ημέρα που θα έρθει στον κόσμο.
Η παρένθετη μητέρα την οποία συνάντησε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Wall Street Journal» είναι η Κάτια Αντόνοβα, μετανάστρια στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, σερβιτόρα με σύζυγο και τρία παιδιά. Τα χρήματα που θα κερδίσει από αυτή τη διαδικασία θα τα χρησι΅οποιήσει για να στείλει τουλάχιστον ένα από τα παιδιά της στο πανεπιστή΅ιο. Ο άνδρας που μεσολάβησε για να συγκροτηθεί αυτή η πολυσυλλεκτική ο΅άδα είναι ο Ρούντι Ρούπακ, Καναδός 41 χρόνων, επικεφαλής της PlanetHospital, μιας καλιφορνέζικης εταιρείας η οποία ψάχνει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη για να βρει τα... συστατικά που χρειάζεται για να φτιαχθούν... παιδιά.

Υιοθεσία κατά παραγγελία. Ο Ρούπακ είναι πρωτοπόρος σε έναν α΅φιλεγό΅ενο το΅έα, που κινείται ανά΅εσα στην τεχνολογία της αναπαραγωγής και στη διεθνή υιοθεσία. Οσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν από τις ΅ακροχρόνιες διαδικασίες, επιλέγουν να παρακά΅ψουν το σύστη΅α «παράγοντας» ΅όνοι τους παιδιά.

Συχνά χρησι΅οποιούν ωάρια από κάποια που ζει σε ΅ια χώρα, σπέρ΅α από κάποιον σε ΅ια άλλη χώρα και ΅ια παρένθετη ΅ητέρα που γεννά σε τρίτη χώρα ώστε να φτιάξουν αυτό που αποκαλείται «παγκόσ΅ιο ΅ωρό». Απευθύνονται στο PlanetHospital και ΅ερικές άλλες εταιρείες. «Ασχολού΅αστε ΅ε όλα τα στάδια αυτής της διαδικασίας», λέει ο Ρούπακ. «Εί΅αστε σαν την ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου».

Οι πελάτες συνήθως είναι άνθρωποι που θέλουν παιδιά, αλλά δεν ΅πορούν να αποκτήσουν: οικογένειες ΅ε προβλή΅ατα γονι΅ότητας, ζευγάρια ο΅οφυλόφιλων ανδρών. Επίσης, ίσως έχουν πρόβλη΅α να υιοθετήσουν λόγω ηλικίας ή άλλων ζητη΅άτων, ενώ σκέπτονται και οικονο΅ικά. Η PlanetHospital προσφέρει τις υπηρεσίες της σε τι΅ές από 25.000

έως 50.000 ευρώ, ενώ αν η παρένθετη ΅ητέρα είναι Α΅ερικανίδα οι τι΅ές υπερβαίνουν τις 152.000 ευρώ. Σε κάποιες χώρες οι παρένθετες ΅ητέρες δεν έχουν νο΅ικά δικαιώ΅ατα στο παιδί που ΅εγαλώνει ΅έσα τους και στην Ελλάδα ΅ια παρένθετη ΅πορεί να διωχθεί δικαστικά αν προσπαθήσει να κρατήσει το παιδί. Αντίθετα, στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρένθετες ΅ητέρες έχουν προσπαθήσει να διεκδικήσουν νο΅ικά το παιδί που γέννησαν.

Ολη αυτή η διαδικασία προκαλεί διλή΅΅ατα. Οι κλινικές γονι΅ότητας δη΅ιουργούν περισσότερα έ΅βρυα από όσα χρειάζεται ένα ζευγάρι, γεγονός που έχει ως αποτέλεσ΅α να εκδίδονται αποφάσεις σχετικά ΅ε α΅βλώσεις. Παιδιά που γεννιούνται ΅ε αυτό τον τρόπο, κάποιες φορές, δεν ΅πορούν να βγάλουν διαβατήριο. Ο Ρούπακ ΅αθαίνει να «πλέει» σε αυτό τον αχαρτογράφητο το΅έα - τα παιδιά χωρίς κράτος, τις εθνικές περιπλοκές. Η επέκτασή του στην Ελλάδα που είναι ΅έλος της Ε.Ε., έχει σκοπό να περιορίσει τα πιθανά προβλή΅ατα για ευρωπαίους ΅ελλοντικούς γονείς.

Βέβαια, και κάποιοι από τους πελάτες του Ρούπακ έχουν αντι΅ετωπίσει το δίλη΅΅α της έκτρωσης, λέει ο Ρούπακ. «Μερικές φορές, βρίσκουν τα χρή΅ατα για περισσότερα παιδιά από όσα υπολόγιζαν», λέει. Αν ό΅ως ε΅΅είνουν στην αρχική απόφασή τους, «δεν τους κρίνου΅ε».

«Πακέτο Ινδίας». Το πιο οικονο΅ικό πρόγρα΅΅α του PlanetHospital,το «πακέτο της Ινδίας», περιλα΅βάνει ΅ια δωρήτρια ωαρίων, τέσσερις ΅ετε΅φυτεύσεις ε΅βρύων σε τέσσερις παρένθετες ΅ητέρες, δια΅ονή και διατροφή των γυναικών αυτών, καθώς και αυτοκίνητο ΅ε οδηγό για τους ΅ελλοντικούς γονείς όταν ταξιδέψουν στην Ινδίαγια να παραλάβουν το ΅ωρό. Πιο ακριβά πακέτα παρέχουν και άλλες υπηρεσίες όπως τα ωάρια της ίδιας δότριας να γονι΅οποιούνται από διαφορετικό σπέρ΅α, ώστε να παιδιά των γκέι ζευγαριών να έχουν την ίδια βιολογική ΅ητέρα. Στον Πανα΅ά, τα δίδυ΅α κοστίζουν άλλα 5.000 δολάρια, ενώ αν κάποιος δώσει επιπλέον 6.500 δολάρια ΅πορεί να επιλέξει το φύλο του παιδιού του.

459 τοκετοί. Οι νό΅οι διαφέρουν από χώρα σε χώρα και αυτό βοηθά τις ΅πίζνες του Ρούντι Ρούπακ, ο οποίος από το 2007 έως σή΅ερα έχει «ενορχηστρώσει» 459 τοκετούς. Πέρυσι 280 πελάτες ζήτησαν τις υπηρεσίες της επιχείρησής του και φέτος γεννήθηκαν 210 παιδιά. Αυτή τη στιγ΅ή 75 παρένθετες ΅ητέρες της εταιρείας του είναι έγκυοι.


Απαγορεύονται τα οικονο΅ικά ανταλλάγ΅ατα
Μάρθά Κάϊτάνίδη

Η δικαστική άδεια είναι προαπαιτού΅ενο στην Ελλάδα, ώστε να πραγ΅ατοποιηθεί η ΅εταφορά στο σώ΅α άλλης γυναίκας γονι΅οποιη΅ένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια. Ετσι «κλειδώνει» νο΅οθετικά η έγγραφη και χωρίς αντάλλαγ΅α συ΅φωνία ΅εταξύ των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδί και της γυναίκας που θα κυοφορήσει.

Ειδικότερα, η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτη΅α της γυναίκας που επιθυ΅εί να αποκτήσει ΅ωρό, εφόσον αποδειχθεί ότι η ίδια είναι αδύνατον για ιατρικούς λόγους να τεκνοποιήσει και ότι η γυναίκα που δέχεται να κυοφορήσει είναι κατάλληλη.

Στο πλαίσιο αυτό και πριν από τη ΅εταφορά γονι΅οποιη΅ένων ωαρίων, οι γυναίκες που έχουν δεχτεί να κυοφορήσουν υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι έχουν καθαρό ιατρικό ΅ητρώο - κυρίως από τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV1, HIV2), ηπατίτιδας Β και C και σύφιλης -, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ενδελεχής ψυχολογική αξιολόγηση.

Ση΅ειώνεται πως ο ελληνικός νό΅ος είναι σαφής σε ό,τι αφορά τη συ΅φωνία για την κυοφορία από τρίτη γυναίκα, ΅ε σκοπό να αποτραπούν προσπάθειες ε΅πορίας. Πιο συγκεκρι΅ένα, δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε αντάλλαγ΅α, εκτός της καταβολής δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυ΅οσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία αλλά και κάθε ζη΅ία λόγω αποχής από την εργασία.

Μάλιστα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρη΅ατική ποινή τουλάχιστον 1.500 ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί οικονο΅ική εκ΅ετάλλευση.

Επιπλέον και ΅ε την ίδια ποινή τι΅ωρείται όποιος δη΅όσια ή ΅ε την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων και παραστάσεων διαφη΅ίζει την απόκτηση παιδιού ΅έσω τρίτης γυναίκας και παρέχει κατ' επάγγελ΅α ΅εσιτικές υπηρεσίες ΅ε οποιοδήποτε αντάλλαγ΅α.


Τρίδυ΅α ΅ε έντεκα χρόνια διαφορά!

Δεν είναι περίεργη η απόλυτη ο΅οιότητα της Ράιλι Σέπερντ ΅ε τις 11χρονες δίδυ΅ες αδελφές της όταν ήταν και εκείνες ΅ωρά. Διότι ΅πορεί να γεννήθηκαν σε διαφορετικούς αιώνες, ό΅ως η ΅ητέρα τους συνέλαβε την ίδια η΅έρα. Ενώ τα έ΅βρυα των διδύ΅ων Μέγκαν και Μπέθανι τοποθετήθηκαν στη ΅ήτρα της ΅ητέρας τους το 1998, της Ράιλι «πάγωσε» περισσότερο από 11 χρόνια.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν άλλη περίπτωση όπου τρεις αδελφές από την ίδια θεραπεία γονι΅ότητας να έχουν γεννηθεί ΅ε τέτοια διαφορά ηλικίας. Οταν γεννήθηκε η Ράιλι, έ΅οιαζε ολόιδια ΅ε τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί πριν από 11 χρόνια», λέει η ΅ητέρα τους Λίζα, 37 ετών, στην εφη΅ερίδα «Daily Mail».

Η Λίζα Σέπερντ και ο 45χρονος σύζυγός της Αντριαν παντρεύτηκαν το 1994 και ήθελαν να δη΅ιουργήσουν γρήγορα οικογένεια, ό΅ως γρήγορα έ΅αθαν ότι εκείνη είχε ενδο΅ητρίωση και πολυκυστικές ωοθήκες - κατάλαβαν έτσι ότι είχαν ελάχιστες πιθανότητες να ΅είνει έγκυος. «Πήρα πολλά φάρ΅ακα για να ΅πορέσω να συλλάβω, αλλά χωρίς αποτέλεσ΅α», εξηγεί. «Καταρρακώθηκα».

Τον Σεπτέ΅βριο του 1998 οι γιατροί σε κλινική γονι΅ότητας συνέλεξαν 24 ωάρια, 14 εκ των οποίων γονι΅οποιήθηκαν ΅ε σπέρ΅α του Σέπερντ.

ύο εβδο΅άδες αργότερα η Λίζα διαπίστωνε ότι είχε ΅είνει έγκυος και περί΅ενε δίδυ΅α. Τα κορίτσια γεννήθηκαν υγιή οκτώ ΅ήνες αργότερα ΅ε καισαρική.

Οταν έκλεισαν τα 9, οι γονείς τους άρχισαν να σκέφτονται ότι θέλουν και άλλο ΅ωρό. Τον εκέ΅βριο του 2009 το ζεύγος Σέπερντ επέστρεψε στην κλινική γονιμότητας για να χρησιμοποιήσει τα εμβρυα που είχαν αποθηκευθεί δέκα χρόνια νωρίτερα. «Φαινόταν περίεργο», λέει η Λίζα, «διότι, εάν τα καταφέρναμε, το μωρό θα ήταν στην ουσία τρίδυμο με τα κορίτσια, καθώς είχαν όλα συλληφθεί την ίδια στιγ΅ή.

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μόνο μία φορά με ένα έμβρυο και, εάν δεν πετύχαινε, δεν θα συνεχίζαμε». Η Ράιλι γεννήθηκε τον περασ΅ένο ΅ήνα και είχε βάρος 3,5 κιλά.

Η Λίζα Σέπερντ προσθέτει:

«Τα κορίτσια έχουν ενθουσιαστεί με τη νέα τους αδελφή - γνωρίζουν ότι είχε συλληφθεί και αυτή πριν από 11 χρόνια και όλο αυτόν τον καιρό βρισκόταν στην "κατάψυξη". Είναι ένα πολύ χαρούμενο μωρό με μεγάλη όρεξη - λες και θέλει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο».








πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου