Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ισραήλ ζήτησε να αναλάβει την αεράμυνα της Κύπρου ως αντάλλαγμα για χρήση της βάσης Α. Παπανδρέου

israeliairforce.jpgΣημ. Η κίνηση αυτή εφόσον υλοποιηθεί σε πρώτη φάση θα ενισχύσει αποφασιστικά την αποτρεπτική δυνατότητα της Κύπρου έναντι της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι μετά θα τολμήσει να κάνει το οτιδήποτε η Τουρκία. Βέβαια εκτός από το προφανές του αιτήματος πρέπει να εξεταστεί περισσότερο διεξοδικά μια τέτοια κίνηση και να σταθμιστούν προσεκτικά και οι επιπτώσεις που θα έχει..
Παράλληλα να αναφέρουμε εδώ ότι είναι κραυγαλέα η απουσία της Ελλάδας την οποία έσπευσε να εκμεταλευτεί το Ισραήλ και να την υποκαταστήσει, ενώ η βάση Α. Παπανδρέου είχε δημιουργηθεί για να λάβει εφαρμογή το τότε δόγμα του εννιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Από εκεί και μετά σαν Ελλάδα δεν έχουμε ξανασταθμεύσει μαχητικά στην Κυπριακή βάση. Με δυο λόγια δηλαδή λάμπουμε δια της απουσίας μας.!!!
---
Αλλαγή στις στρατιωτικές ισορροπίες προκαλεί η σημερινή είδηση που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα OnlyCy, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Ισραήλ φέρεται ζήτησε από την κυπριακή την άδεια χρήσης της αεροπορικής βάσης "Α. Παπανδρέου" στην Πάφο ως αντάλλαγμα την εξασφάλιση της αεράμυνας της νήσου.
Το αίτημα αυτό έρχεται μετά τα πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών και των συνεχόμενων παραβιάσεων του κυπριακού εναερίου χώρου νότια και νοτιοανατολικά της Πάφου.
Στην αεροπορική βάση "Α. Παπανδρέου" η κυπριακή κυβέρνηση έχει κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές για την φιλοξενία και υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών ενώ πριν από σχεδόν μία δεκαετία μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ΠΑ είχαν σταθμεύσει για σύντομο χρονικό διάστημα στην βάση στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.   
Η πρόταση των Ισραηλινών αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και σίγουρα η όποια απόφαση ληφθεί από την κυπριακή κυβέρνηση θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της ασφάλεια και της άμυνας για την Κύπρο.
Η κίνηση αυτή δείχνει επίσης την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να υπερασπίσει τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και τον προβληματισμό τους για την τουρκική επιθετικότητα. Από την άλλη πλευρά μία τέτοια κίνηση αν γινόταν αποδεκτή θα αποτελούσε αναμφίβολα αναβάθμιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην περιοχή λόγω των κοιτασμάτων.
Πάντως σε γενικές γραμμές η ισραηλινή πρόταση αποτελεί μία ποιοτική αναβάθμιση στις σχέσεις των δύο χωρών και θα έπρεπε να εξεταστεί με προσοχή.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου