Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κύπρου.Εμείς τι κάνουμε με την ΑΟΖ?


γεωτρησεις.jpgΑπό όταν η Κύπρος θέσπισε την δική της ΑΟΖ τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Πλέον έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Όλοι οι κολοσσοί της ενέργειας συνωστίζονται για να κάνουν συμφωνίες με την Κύπρο!!! και όλα τα κράτη ενδιαφέρονται για την.... εύνοια του Κύπριου προέδρου!!!! Καλό και αυτό!!! Εκεί που δεν τους ενδιέφερε αν υπάρχει καν η Κύπρος, τώρα ψάχνουν τον τρόπο να συνδιαλλαγούν μαζί της. 
Μέχρι τώρα οι Κύπριοι δείχνουν να χειρίζονται καλά τα χαρτιά τους κάτι που πιθανότατα θα βοηθήσει στην λύση και του Κυπριακού, έχοντας τους Ελληνοκύπριους πλέον σε θέση ισχύος, χωρίς εκτρώμματα τύπου "σχέδιο
Ανάν".
Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά πόσο δίκιο είχε ο Τάσος Παπαδόπουλος όταν απέρριπτε το σχέδιο Ανάν. Κάποιοι ήξεραν από τότε τι κρυβόνταν στο θαλλάσιο χώρο της Κύπρου  και προσπαθούσαν να ελέγξουν τα πράγματα αλλά και να βάλουν την Τουρκία στο παιχνίδι.
Το παρακάτω άρθρο είναι ενδεικτικό των προθέσεων των Αμερικανών για τα κοιτάσματα της Κύπρου...
---
Στην Κύπρο έχει στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον επιστημόνων, τεχνικών και επιχειρήσεων, οι οποίοι αναζητούν κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Το μεγάλο ενδιαφέρον επιβεβαίωσε και το Εμπορικό Τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. «Η Κύπρος, είναι μεταξύ τριών χωρών που έχουν επιλεγεί για την παρουσίαση των ευκαιριών που προσφέρουν για υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας, που εξεδόθη με αφορμή το συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας που θα διεξαχθεί στο Χιούστον του Τέξας την περίοδο 2-5 Μα:ΐου.
Στο συγκεκριμένο συνέδριο, που θεωρείται ως η σημαντικότερη παγκόσμια διοργάνωση για την ανάπτυξη υπεράκτιων πηγών, συμμετέχει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι διπλωματικές αποστολές και τα Εμπορικά Κέντρα των ΗΠΑ που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Εντός των ημερών άλλωστε ξεκινά και η αξιολόγηση εννέα εταιριών για το τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υποβολή προτάσεων.
Στους υποψήφιους είναι η ολλανδική εταιρία Vitol και η επίσης ολλανδική Vopak. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η υποβολή φακέλου ενδιαφέροντος από δύο ισραηλινές εταιρείες και κυρίως το ενδιαφέρον που επέδειξαν η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα διυλιστήρια και τα τερματικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου