Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Το ρούβλι υιοθετεί το Ιράν για τις συναλλαγές του με την Ρωσία!!!

Iran_flag.jpgΣημ. Ο Σαντάμ Χουσείν είχε υιοθετήσει το Ευρώ για τις συναλλαγές του πριν γίνει ο πόλεμος του κόλπου. Ίσως αυτό ήταν ένας ακόμα λόγος για την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του. Για να δούμε τι θα γίνει τώρα με το Ιράν. Δεν είναι βέβαια η ίδια ακριβώς κατάσταση γιατί τώρα μιλάμε για το ρούβλι, αλλά δεν παύει να είναι κάτι πολύ ενοχλητικό για τις ΗΠΑ αφού αν και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιράν τότε το δολάριο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.  Παράλληλα είναι και ένα επιπλέον κίνητρο για την Ρωσία να στηρίξει πιο έμπρακτα το Ιράν, ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό!!
---
Αιφνιδιαστική κίνηση του Ιράν απέναντι στην Δύση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του Ιρανού πρέσβη στην Μόσχα ότι το ρωσικό νόμισμα το ρούβλι θα γίνει νόμισμα των συναλλαγών στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν.
Όπως αποκάλυψε ο Ιρανός πρέσβης η ιδέα ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος
το 2011 στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης  πρότεινε στον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να υιοθετηθεί το ρούβλι στις διμερείς συναλλαγές τους.
Σύμφωνα με Ρώσο οικονομικό αναλυτή η πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο πολιτικά συμφέροντα αλλά  οικονομικά και γεωπολιτικά και αυτό διότι εν μέσω της οικονομικής θύελλας που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία αλλά και των επικείμενων κυρώσεων που η Δύση επιδιώκει να επιβάλει στο Ιράν η κίνηση αυτή πρώτον στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την  στενότερη συνεργασία των δύο χωρών. 
Ένας ακόμα παράγοντας επιλογής του ρωσικού νομίσματος από το Ιράν είναι η σταθερότητα του και η ιδέα του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη δημιουργία Διεθνούς Χρηματιστικού Κέντρου στη Μόσχα. 

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου