Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Μία πόλη... στην ουρά για τρόφιμα

ryzi.jpgΟσο αυξάνονται τα θύματα της κρίσης τόσο πληθαίνουν ανά τη χώρα οι πρωτοβουλίες διανομής βασικών τροφίμων σε απόρους προκειμένου να αντέξουν την πρωτόγνωρη δοκιμασία. Ωστόσο, το σχετικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας διεκδικεί ποσοτικά τα πρωτεία, καθώς από αυτό προβλέπεται να διατεθούν τρόφιμα σε 17.600 οικονομικά αδύναμους κατοίκους του νομού! Οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα είδη είναι επίσης εντυπωσιακοί. Ετσι πρόκειται να δοθούν δωρεάν 65,8 τόνοι ζυμαρικών, 27,8 τόνοι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 94,1 τόνοι ρύζι, 17,5 τόνοι τυρί φέτα ΠΟΠ και 11,9 τόνοι γραβιέρα!
Τα είδη προέρχονται εξ ολοκλήρου από προσφορές ιδιωτών και επιχειρήσεων, ανταπόκριση που ήταν συγκινητική. «Στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε χρειάζεται να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, υπογραμμίζοντας τις ενθαρρυντικές κινήσεις φιλαλληλίας από την τοπική κοινωνία. Ενδεικτικά δηλώνει στη «δημοκρατία» ότι πέρυσι επιχειρηματίας προσέφερε 1.000 ζευγάρια παπούτσια, ζητώντας να μην αναφερθεί ούτε το όνομά του!
Η σημαντική πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο που το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον έχει προκαλέσει σωρεία κοινωνικών προβλημάτων. Η διανομή των τροφίμων, η
οποία άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με το ελαιόλαδο και θα διαρκέσει τρεις μήνες, απευθύνεται αποκλειστικά σε μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Ετσι από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τέθηκαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους: ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 30% (3.600 ευρώ) για τη σύζυγο, κατά 30% για το πρώτο παιδί, κατά 30% για το δεύτερο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα. Το εισόδημα των 12.000 ευρώ αυξάνεται κατά 50% στους πάσχοντες από ανίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας. Επίσης από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.
Τα τρόφιμα θα διατεθούν στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για να στηρίξει το φιλανθρωπικό της έργο στο Σπίτι της Αγάπης, στους δήμους του νομού για να βοηθήσουν άπορους δημότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και σε αναγνωρισμένους συλλόγους, ώστε να τα προωθήσουν σε μέλη τους που πληρούν τα κριτήρια.
Διανομή και στη Μαγνησία
Η εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος ξεκίνησε και στη Μαγνησία.
Πρόκειται για διανομή τροφίμων (ρύζι, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, τυρί φέτα και γραβιέρα) σε 17 εγκεκριμένους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προκειμένου να παραδοθούν σταδιακά σε απόρους της περιοχής.
Σημειώνεται ότι τριμελείς Επιτροπές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα ελέγχουν τις παραδόσεις σε κάθε φορέα και σε επόμενο στάδιο θα προχωρήσουν στη διαδικασία επιτόπιου ελέγχου για την επιβεβαίωση της ορθής εφαρμογής του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου