Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΗΛΑ - ΓΙΑ 6η ΦΟΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ!!!

pao basket.jpegΣτην κορυφή της Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία του και 5η μέσα σε δώδεκα χρόνια ανέβηκε ο Παναθηναϊκός που επικράτησε με 78-70 της Μακάμπι και "έραψε" το έκτο του αστέρι στην φανέλα. MVP της αναμέτρησης; Δεν είναι ένας αλλά ολόκληρος ο Παναθηναϊκός. Η "λυσσαλέα" άμυνά του από το 25 και μετά, η θέληση και η "δίψα" για το τρόπαιο ακόμη και όταν τα σουτ δεν έμπαιναν, ακόμη και όταν η Μακάμπι έκανε ό,τι μπορούσε για να επιστρέψει από το -11.

Η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού στο γήπεδο επιβεβαιωνόταν και στα στατιστικά, με έξι "πράσινους" να έχουν πάνω από +10 στο σύστημα αξιολόγησης τοης διοργάνωσης.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να είναι εμφανέστατα νευρικές. Από την μία ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κοντρολάρει τον ρυθμό και να βγάλει εκτός παιχνιδιού την περιφέρεια της Μακάμπι και από την άλλη οι Ισραηλινοί ήθελαν να "ανοίξουν" το τέμπο και να πάρουν ψυχολογία εν όψει της συνέχειας.

"Πράσινοι" και "κίτρινοι" έβγαζαν συστήματα στο παρκέ βασισμένα στους Βουγιούκα και Σχορτσιανίτη. Αμφότεροι γίνονταν συνεχώς αποδέκτες της μπάλας με στόχο είτε να παίξουν ένας εναντίον ενός είτε να την "σπάσουν" στην περιφέρεια για να βγει ένα καλό, ελεύθερο σουτ.

Η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους Ισραηλινούς, ή αν θέλετε η κακή περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού, ήταν η "αχίλλειος πτέρνα" των "πρασίνων" που στο 6' ήταν ισόπαλοι με σκορ 11-11 με την "ομάδα του λαού". Πνίνι και κυρίως ο Έϊντσον ήταν οι κύριοι εκφραστές των μακρινών σουτ της Μακάμπι που έχοντας
καλή ψυχολογία και μεγάλη θέληση για νίκη έβλεπαν την στεφάνι σαν...βαρέλι.

Ένα "ξέσπασμα" των παικτών του Ομπράντοβιτς στο 8' έφερε ένα γρήγορο 5-0 και οι "πράσινοι" πήραν προβάδισμα με 18-13. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκός να προηγείται με σκορ 22-15. Ο Διαμαντίδης είχε προλάβει να σημειώσει 6 πόντους και να μοιράσει 4 "έτοιμα" καλάθια στους συμπαίκτες του.

Το κακό νέο ήταν τα δύο φάουλ του Βουγιούκα την στιγμή που και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είχε 2 φάουλ για τους "κίτρινους".

Η δεύτερη περίοδος κύλησε στο ίδιο μοτίβο με τον Παναθηναϊκό να συντηρεί μία διαφορά της τάξεως των 3-5 πόντων και την Μακάμπι να ευστοχεί σε σουτ τριών πόντων με τον Ντέιβιντ Μπλου να παίρνει την..σκυτάλη από τον Έϊντσον και να "σκοτώνει" τον Παναθηναϊκό.

Ο Άλεκς Μάριτς απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Ομπράνοβιτς, αλλά οι επιλογές του στην επίθεση μόνο καλό δεν έκαναν στην ομάδα. Ο Σερβοαυστραλός έχασε δύο-τρία σουτ από τα δύο μέτρα κάνοντας φανερό πως του λείπουν παιχνίδια.

Η συνεργασία του Μπατίστ με τον Διαμαντίδη ήταν εξαιρετική για ακόμη ένα παιχνίδι με το 16-2 των ψηλών των "πρασίνων" επί των αντιπάλων τους να λέει όλη την αλήθεια. Με τρία λεπτά να απομένουν οι "πράσινοι" προηγούνταν με 31-27, με την λήξη του ημιχρόνου να τον βρίσκει μπροστά στο σκορ με 33-30.

Στην επανάληψη οι Ισραηλινοί κάτάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ χάρη σε προσπάθειες του Πάργκο. Μάλιστα ο Αμερικανός κατάφερε να βάλει σε θέση οδηγού την Μακάμπι στο 23' όταν με δικό του σουτ οι "κίτρινοι" πέρασαν μπροστά στο σκορ με 35-34. Κάπου εκεί οι...μηχανές των πρωταθλητών πήραν μπροστά με τον Ντρου Νίκολας να παίρνει και να ευστοχεί σε ένα μεγάλο σουτ κόβοντας τα πόδια των αντιπάλων του Παναθηναϊκού και δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα με 37-36.

Έκτοτε κανείς δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Με τον Ρομέιν Σάτο να ευστοχεί σε τρία σουτ τριών πόντων στο δεκάλεπτο και την άμυνα να θυμίζει και πάλι την γνώριμη "τανάλια" που σφίγγει κάθε αντίπαλο η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +11 για τον Παναθηναϊκό με το ταμπλό να γράφει 54-43 στην λήξη του δεκαλέπτου και επιμέρους σκορ 19-7!

Η Μακάμπι δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα στο ματς και παρά την απόσυρση του Σχορτσιανίτη στον πάγκο κατάφεραν να τρέξουν ένα σερί 9-2 και να μειώσουν στους 7, 56-63 με τέσσερα λεπτά να απομένουν και έχοντας πρωταγωνιστή τον Ελιάγχου.

Με 3'.19'' να απομένουν, όμως, ο Ντρου Νίκολας ήταν ο άνθρωπος που με νέο σουτ από την κορυφή της ρακέτας ανέβασε εκ νέου την διαφορά στους 11 για τον Παναθηναϊκό, με το σκορ στο 67-56.

Οι Ισραηλινοί δεν το έβαλαν κάτω, πάλεψαν, ίδρωσαν, προσπάθησαν και με 90'' να απομένουν μείωσαν σε 69-62 αναπτερώνοντας την ψυχολογία τους και βάζοντας "φωτιά" στις κερκίδες! Το ματς έγινε γκραν γκινιόλ στο 1'.20'' με το Ελιάγχου να σκοράρει με φόλοου και να μειώνει σε 69-64!

Η απάντηση ήρθε από τον Δημήτρη Διαμαντίδη που με δύο βολές έκανε το σκορ 73-66 με 43'' να μένουν για την λήξη του αγώνα. Το ένα φάουλ διαδεχόταν το άλλο για την Μακάμπι που είδε τον Νίκολας να αστοχεί και τον Ελιάγχου να μειώνει σε 74-70 με 19'' δευτερόλεπτα να μένουν. Τελικά τα...καρδιοχτύπια σταμάτησαν με τον Μπατίστ να ευστοχεί σε δικές του βολές και τον Σάτο να κάνει το ίδιο για το τελικό 78-70! Πανηγυρισμοί, αγκαλιές και η ιαχή "ΠΑΟ, ΠΑΟ" δονούσε ΚΑΙ το "Παλαού Σαν Τζόρντι"!

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου