Τρίτη 17 Μαΐου 2011

WIKILEAKS: ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ!!


H οργή της κυβέρνησης Μπους για το ΝΑΤΟϊκό βέτο του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓΔΜ ήταν η αιτία καθυστέρησης της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa - waiver, τον Οκτώβριο του 2008, που προέβλεπε την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ
  
Σύμφωνα με τηλεγράφημα που διέρρευσε από τη Wikileaks, και που αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", "αντίποινα της κυβέρνησης Μπους στην κυβέρνηση καραμανλή για το ΝΑΤΟΪΚΟ «βέτο» του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓΔΜ ήταν το «κόψιμο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα visa - waiver (κατάργηση  της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που επτά άλλες χώρες γίνονταν δεκτές".
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα παραδέχθηκε πως "η οργή της κυβέρνησης Μπους είναι αυτή που καθυστερεί την  ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στα "ΝΕΑ", από το τηλεγράφημα προκύπτει ακόμη, ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του 2009 με αμερικανική πίεση μια σειρά "αμφιλεγόμενων νομικά συμφωνιών", όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη, για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληματιών, εντούτοις δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Οι Αμερικανοί προτίμησαν να μη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της
κυβέρνησης της ΝΔ, παρά τις διαμαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών, η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το "δώρο" θα πήγαινε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό τηλεγράφημα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναμονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραμμα visa - waiver από το 1999 και ότι τα προβλήματα ασφαλείας και η έλλειψη βιομετρικών διαβατηρίων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν αυτά που την κράτησαν εκτός για τόσο καιρό.
Ο Σπέκχαρντ, ωστόσο, επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι όταν η Ελλάδα «κόπηκε» από το πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκαν (ανάμεσά τους οι Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία), αυτό συνέβη λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι. Σημειώνει χαρακτηριστικά:
"Η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 για την αίτηση της δημοκρατίας της Μακεδονίας, λόγω του ονόματος, επιβράδυνε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα που προσκλήθηκαν στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2008, ένα βήμα που ερμηνεύθηκε στην Ελλάδα ως πολιτική τιμωρία".
Στο ίδιο τηλεγράφημα, ο Σπέκχαρντ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και υπογραμμίζει τη δυσκολία της κυβέρνησης της Ν.Δ. λόγω της ισχνής της πλειοψηφίας να δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες που συμπεριλαμβάνουν ανταλλαγή στοιχείων για την τρομοκρατία, από τον φόβο ότι "θα προσφέρει πολιτικά πυρομαχικά στην αντιπολίτευση".
Το απόρρητο τηλεγράφημα αποκαλύπτει, ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2009 διαβεβαιώνει τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα visa - waiver και να τελειώνουν με το θέμα μέχρι τον Ιούνιο και προτείνει να ταξιδέψει ειδική ελληνική ομάδα στην Oυάσιγκτον να διαπραγματευτεί για το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2009 στην Κέρκυρα, παρόντος του Αμερικανού αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέιμς Στάινμπεργκ και της Ντ. Μπακογιάννη, υπογράφτηκαν οι τελικές συμφωνίες που, μετά την έγκρισή τους από τη Βουλή,θα επέτρεπαν την άρση της βίζας.
Όμως, η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2009 καθυστέρησε- και όχι τυχαία - τη σχετική ανακοίνωση από την αμερικανική πλευρά.
Στο τέλος οι ΗΠΑ ενέταξαν την Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2010.

Υ.Γ. Αν ήταν μόνο αυτά τα αντίποινα, σιγά το πράγμα!!!! Δυστυχώς όμως αυτά δεν ήταν απολύτως τίποτα μπροστά στο χαμό (φωτιές, επεισόδια, υπονόμευση κλπ..) που δημιούργησαν οι Αμερικανοί και τα τσιράκια τους!!!

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου