
Όπως σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στην απόφασή του «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Η όλη υπόθεση, πάντως, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά γενικότερα στο Ν. 3838/2010 ο οποίος εισάγει ένα νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Αναφέρει η απόφαση: «Η πολιτογράφηση (που εισάγει ο νέος νόμος) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος «νόμιμης» διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».
Μετά την προσφυγή Έλληνα πολίτη

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει όχι μόνο το τέλος των πολιτογραφήσεων με τα τυπικά κριτήρια του νόμου, αλλά και θέτει ζήτημα ακυρότητας των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη, καθώς σε αυτές ψήφισαν 12.500 άτομα μέσω των διατάξεων αυτού του νόμου. Ακόμη δε χειρότερα, σε περίπτωση που έχει εκλεγεί κάποιος αλλοδαπός δημοτικός σύμβουλος, μιλάμε για ακυρότητα όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σίγουρα το θέμα θα έχει και συνέχεια...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου