Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τι έλεγε ο Βορίδης για το τέλος ακινήτων,στις 22-9-2011.Και η σημερινή εξέλιξη !

Greek_Politics-voridis.jpg
Σημ. Δυστυχώς οι πολιτικοί είναι μόνο λόγια. Και είναι μέχρι να πάρουν καρέκλα!!! (όπως οι γνωστοί κωλοτούμπες πρώην "αντιρρησίες" βουλευτές και νυν υπάκουοι υπουργοί της κυβερνητικής παράταξης).
Κρίμα, και τον συμπαθούσα τον Βορίδη...!
---

Άδικο και αντισυνταγματικό χαρακτήριζε, στις 22-9-2011 το άρθρο για το ειδικό τέλος ακινήτων και ο κ. Μ. Βορίδης, βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.. όπως έχει καταγραφεί στα Πρακτικά της Βουλής της συνεδρίασης της ημέρας εκείνης (δείτε σελίδα 17413 ή στη σελίδα 45 του αρχείου PDF).
Όμως, αυτό ήταν τότε. Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς. (Δείτε βίντεο από το σήμερα). Και συνεπώς, για το καλό του ...λαού, που δεν έχει να πληρώσει, το ξεχνάμε!

O tempora o mores....

Απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι κατέθεσε ο Υπουργός διενεμήθη στους Βουλευτές.
Έχω δώσει το λόγο στο Βουλευτή, τον ειδικό αγορητή του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, κ. Μαυρουδή Βορίδη.
Παρακαλώ, κύριε Βορίδη, έχετε το λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το μόνο ζήτημα το οποίο υφίσταται σε αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης -το οποίο ουσιαστικώς είναι απολύτως ορθό- είναι ότι παρά την εξαγγελία για προσθήκη για την οποία μίλησε ο κύριος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απλώς αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει συντελεστεί υπό την έννοια της καταθέσεως του εγγράφου. Ωστόσο, καλό είναι να ακουστεί αυτό το οποίο έθεσα κατ' αρχάς, αλλά έθεσε και ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Κεφαλογιάννης, ότι καλό είναι να μην το καταθέσει για τον απλούστατο λόγο ότι τότε θα υπάρχει ζήτημα παραβιάσεως του Συντάγματος, αυτού που προβλέπεται στο Σύνταγμα, το πώς κατατίθενται οι υπουργικές προσθήκες και τροπολογίες.
Επί της ουσίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει πια καν επιχειρηματολογία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Όταν λέω ότι δεν υπάρχει επιχειρηματολογία, ακόμα και ο αξιότιμος και αγαπητός συνάδελφος, εισηγητής της Συμπολιτεύσεως, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις τις οποίες προτείνει με τις τροπολογίες η Κυβέρνηση, ουσιαστικώς, απλώς τις ανέγνωσε. Δεν υπάρχει πια το παραμικρό επιχείρημα.
Ανατρέχει κάποιος για αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση, για αυτήν την απαράδεκτη ρύθμιση, γι' αυτήν τη βαθιά ανήθικη ρύθμιση της επιβολής του τέλους ακινήτων στα επιχειρήματα της αιτιολογικής εκθέσεως.
Επιχείρημα πρώτο. Είναι προτεραιότητα εθνικού συμφέροντος που συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση. Επιτρέψτε μου να πω ότι οποιοδήποτε μέτρο, το οποίο μειώνει τις δαπάνες ή αποπειράται να αυξήσει τα έσοδα, ουσιαστικά συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση. Άραγε, με αυτήν την έννοια, κάθε μέτρο είναι αποδεκτό; Να προτείνω ένα ωραίο μέτρο με αυτήν την έννοια; Φορολογία 90%. Γιατί όχι; Συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση. Ας αρχίσετε να φορολογείτε τον κόσμο 90%. Έχω και ένα άλλο, καλύτερο μέτρο. Γιατί να είναι τόσο χαμηλό το τέλος; Αυξήστε το στο 20% της αξίας των ακινήτων. Στα πέντε χρόνια να του το παίρνετε το ακίνητο. Και αυτό συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Ας πούμε τι χρειάζεται, λοιπόν, για να είναι ηθικός ένας φορολογικός νόμος. Εδώ, όμως, θα θέσουμε αυτό το παλιό ερώτημα. Μπορεί ένας νόμος να είναι ανήθικος; Υπάρχουν ανήθικοι νόμοι; Και θα πάω και σε κάτι περισσότερο. Μπορεί να γεννιέται μία ηθική υποχρέωση να παραβαίνεις το νόμο; Να, ένα παλιό ερώτημα. Ο νομικός θετικιστής λέει «όχι», αφού ψηφίστηκε και υπάρχει η έκδοση ενός νόμου με μια τυπική διαδικασία, ο νόμος αυτός πρέπει να εφαρμόζεται. Εάν ο νόμος αυτός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φτάνει να απειλεί την επιβίωση κάποιου, πρέπει να εφαρμόζεται;
Για να πληρώσουμε το χαράτσι της Κυβέρνησης άραγε πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να πεινάσουν; Τότε η ηθική μας υποχρέωση πού βρίσκεται; Στο να ταΐσουμε τα παιδιά μας ή στο να εκπληρώσουμε την υποχρέωσή μας από το νόμο;
Γιατί αυτός ο φόρος δεν έχει λογική και δεν έχει και ηθική; Πρώτον, δεν συνδέεται με τη φοροδοτική ικανότητα. Δεν θέτει το ζήτημα του εισοδήματος. Πόσα έχω; Και λέει: Έχεις ένα σπίτι. Μα, το σπίτι αυτό μου δίνει εισόδημα; Για το εισόδημα με το οποίο απέκτησα το σπίτι, δεν φορολογήθηκα; Αν το σπίτι δεν μου δίνει εισόδημα; Δεν τον νοιάζει τον κύριο Υπουργό.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αν το χρωστάω;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν τον νοιάζει τον κύριο Υπουργό. Δεν την νοιάζει ενδεχομένως την κοινοβουλευτική Πλειοψηφία, η οποία έρχεται να ψηφίσει και να στηρίξει αυτό. Δεν τους νοιάζει. «Να το πουλήσετε, για να πληρώσετε αυτό το φόρο».
Υπάρχει ένα ακόμη αστείο στην αιτιολογική έκθεση. Η επιχειρηματολογία της αιτιολογικής έκθεσης είναι ότι με αυτόν το φόρο η πραγματική αξία του ακινήτου εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τους χρωστάνε λεφτά οι Έλληνες πολίτες για να μην καταρρεύσει η χώρα, διότι αν καταρρεύσει η χώρα, θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων. Ενώ τώρα που θα αρχίσουν να τα πουλάνε «μπιρ παρά» θα αυξηθούν οι αξίες των ακινήτων. Ενώ τώρα που βάζεις τον πολίτη να πληρώνει και να ξανά πληρώνει το περιουσιακό του στοιχείο, προσδίδεται αξία στα ακίνητα.
Εδώ πια έχουμε την κατάργηση των επιχειρημάτων. Δεν υπάρχει καμμία λογική. Και όχι μόνο δεν υπάρχει λογική, αλλά υπάρχει και αναλγησία. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν; Ξανά θέτω αυτό το ερώτημα. Θα μου πει κάποιος: «Μα, αυτό μπορούν να το επικαλεστούν πολλοί για τους φόρους». Σωστό.
Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν δηλαδή κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει έναν φόρο; Τον κυνηγάμε διοικητικά. Έτσι δεν κάνουμε, κύριε Υπουργέ; Έχουμε τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Κάνουμε αναγκαστική εκτέλεση στα περιουσιακά του στοιχεία. Εκεί προβλέπει ο νομοθέτης -ακούστε- ότι ακόμη και αυτή η κατάσχεση του μισθού μπορεί να γίνει σε ένα μέρος. Γιατί λέει ο νομοθέτης της διοικητικής εκτέλεσης: «Εγώ δεν πάω να του πάρω του ανθρώπου όλα τα μέσα επιβιώσεως. Πρέπει να του αφήσω κάτι για να ζει». Ναι, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος, αλλά να έχει κάτι για να ζει.
Τι άλλο λέει ο Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων; Να του πάρουμε τα περιουσιακά του στοιχεία; Να του δεσμεύσουμε τις καταθέσεις; Ναι, αν έχει. Τι άλλο λέει; Αν είναι η μη καταβολή του φόρου του από ένα ποσό και πάνω, να τον πάμε και στο ποινικό δικαστήριο να πει γιατί δεν πλήρωσε. Και τον ακούει ο δικαστής και αν πει και αποδείξει «μα, δεν πλήρωσα γιατί δεν είχα, γιατί μου έτυχε αυτό, γιατί έγινε εκείνο», του λέει ο δικαστής: «Ελαφρυντικά. Δέκα μέρες φυλακή. Αναστέλλω. Σήκω φύγε». Γιατί αντιμετωπίζεται με την επιείκεια που προβλέπει ο ποινικός νομοθέτης.
Τι ρυθμίζετε τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ξέρετε ποια είναι η κύρωση που επιβάλλετε σ' αυτόν που δεν έχει; Ότι δεν δικαιούται να έχει ηλεκτρικό. Κόβετε το ρεύμα του φτωχού ανθρώπου, του αδύναμου, αυτού που δεν καταφέρνει να πληρώσει αυτό το τέλος.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο: Η ΔΕΗ θα το κάνει αυτό; Απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι δεν μπορείτε να αναθέτετε σε εταιρείες την είσπραξη τελών. Έχει κριθεί το ζήτημα. Κι αυτό θα το γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια; Αυτή είναι η σύμβαση που έχει ο ηλεκτροδοτούμενος. Έχει μία σύμβαση με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Πληρώνω το αντίτιμο της ηλεκτρικής ενέργειας και μου δίνεις την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η σύμβαση που έχω. Τον εξουσιοδότησα εγώ, ο οφειλέτης, να εισπράττει φόρους για λογαριασμό μου; Από πού; Και μάλιστα, με ποια κύρωση; Τη διακοπή της μεταξύ μας συμβάσεως;
Τι είναι αυτά; Πού οδηγείτε την κατάσταση; Αφήστε τώρα την ιστορία ότι αυτό είναι η σωτηρία της πατρίδος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πότε συζητάγαμε -το λέω στην κοινοβουλευτική Πλειοψηφία- το μεσοπρόθεσμο; Τι ακούγατε από τον Αντιπρόεδρο; Δεν ακούγατε το: «Όχι άλλα μέτρα»; Ότι: «Θα εφαρμοστούν αυτά και δεν υπάρχουν άλλα μέτρα»; Δεν ήταν αυτές οι δεσμεύσεις; Θυμάμαι πολύ καλά τις δεσμεύσεις σας, τον χαρακτηρισμό του μεσοπρόθεσμου: «Άδικα τα μέτρα, αλλά εξορθολογίζονται με το εθνικό φορολογικό. Θα τα μαζέψουμε. Είναι άδικα. Θα τα κάνουμε, αλλά τελειώνουμε». Και να τα.
Και όχι μόνο αυτό όσον αφορά την αστοχία του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά έχουμε και την κατάργηση του αφορολόγητου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, σας έρχεται να ψηφίσετε το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ; Θα παίρνετε φόρους από ανθρώπους με εισόδημα 420 ευρώ το μήνα. Έλεος!
Τις δικές σας αστοχίες, τα δικά σας λάθη, τις καθυστερήσεις σας, την αδυναμία σας να συμμαζέψετε το δημόσιο, θα το πληρώσει η κοινωνία;
Να φύγετε τώρα από την Κυβέρνηση. Σας έχει ανεχτεί ο τόπος πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ και της Νέας Δημοκρατίας)
Εννοείται ότι δεν έχει νόημα να ψηφιστεί οτιδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρουδή Βορίδη.


Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου