Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Περικόπτουν "προληπτικά" συντάξεις με ενδεχόμενο να επιστρέψουν τις περικοπές!

ικα.jpgTo  ΙΚΑ έχει αποστείλει μια... φοβερή και τρομερή εγκύκλιο σε όλα τα υποκαταστήματά του, προκειμένου να εφαρμοστεί η περικοπή των κύριων συντάξεων συνταξιούχων που εξαιρούνταν περικοπών και στη συνέχεια να εξεταστεί αν θα πρέπει να τους δώσουν πίσω αυτά που τους έκοψαν!
Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι είναι ήδη από χθες αντιμέτωποι με τον εφιάλτη καθώς στη σύνταξη του Δεκεμβρίου, εκτός από την περικοπή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει περάσει και η αναδρομική περικοπή για τη σύνταξη του Νοεμβρίου. Έτσι, συνταξιούχοι με αποδοχές της τάξεως των 1.700-1.800 ευρώ, είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 200 ή 250 ευρώ ενώ συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών με ανάλογες αποδοχές, έφταναν να χάσουν ακόμη και 500-600 ευρώ.
Το απόσπασμα της εγκυκλίου του ΙΚΑ που αποδεικνύει ότι θα πέσει μαχαίρι εκεί που δεν πρέπει έχει ως εξής:
« .... Επειδή μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομική βάση γι' αυτές τις περιπτώσεις, στους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν πάρει σύνταξη με έναρξη από 1/1/2011 λόγω 35ετίας -όπως ισχύει από 1/1/2011- χωρίς συνυπολογισμό των νέων πλασματικών χρόνων, θα γίνει η περικοπή από την Μηχανογράφηση ενώ θα έπρεπε να εξαιρεθούν από αυτή (σ.σ. την περικοπή). Τα ποσά που έχουν περικοπεί θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους, μετά από τις απαιτούμενες ενέργειες των Τμημάτων Πληρωμών με αναγγελία στη Δ/νση Εκμετάλλευσης».
Καταρχάς, το ζήτημα αφορά τους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών οι οποίοι είναι αντιμέτωποι από σήμερα με «κούρεμα» στις συντάξεις τους της τάξεως του 40% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Από το «κούρεμα» υπάρχουν εξαιρέσεις. Μια από αυτές προβλέπει ότι δεν πρέπει να γίνει περικοπή στη σύνταξη όσων συνταξιούχων ναι μεν είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών αλλά πήραν σύνταξη με 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.
Για όσους έχουν πάρει σύνταξη μέχρι και 31/12/2010 λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η εξαίρεση θα γίνει κανονικά. Όσοι όμως συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/1/2011 (και είναι αρκετές χιλιάδες) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Σε αυτούς που χρησιμοποιήσαν πλασματικά χρόνια για να βγουν στη σύνταξη και
- Σε αυτούς που έφυγαν με 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Η δεύτερη κατηγορία αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιοι έκαναν χρήση πλασματικών ετών και ποιοι όχι.
Αυτή που προκύπτει από το ανωτέρω απόσπασμα είναι ότι κόβουν τη σύνταξη σε όλους και μετά θα αναζητήσουν για ποιους δεν θα έπρεπε να γίνει η περικοπή. Το ότι με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι καλούνται να περάσουν κακήν κακώς τις γιορτές, φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους... αρμόδιους...

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου