Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: Εκβιασμός στην Ελλάδα για Καστελόριζο -πετρέλαια, η συμφωνία με Shell !

shell.jpgΣημ. Κλασική περίπτωση. Όπου "φουστιά", από πίσω οι Άγγλοι οι "φούστηδες". Ανέκαθεν ήταν ο "σύμμαχος" που απεργαζόνταν την καταστροφή μας. Μονίμως είναι απέναντι μας σε ότι και αν κάνουμε και η ιστορία έχει δείξει ότι ακόμα και αν κάποια στιγμή μας βοηθούσαν, πάντα στο τέλος μας τραβούσαν το χαλί. Μας πούλαγαν κοινώς!!!
Δεν έχουν μπέσα οι άνθρωποι και ούτε θα έχουν ποτέ!. Και στην Κύπρο λέει διεκδικούν μέσω των βάσεων που διατηρούν δικαιώματα στο φυσικό αέριο!!! Γιατί οι βάσεις υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς, τέτοιο που θεωρούνται αγγλικό έδαφος και άρα έχουν και "χωρικά" ύδατα και υφαλοκρηπίδα παρακαλώ!!! Όχι θα έμεναν οι Άγγλοι απέξω. Τι νομίσατε?
---
Τουρκο-βρετανικό τέχνασμα φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να ωθήσει σε ξεκαθάρισμα το ζήτημα του Καστελορίζου όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση! Συμφωνία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τουρκικά εδάφη και στη Μεσόγειο θα υπογράψει η Τουρκία με την εταιρεία Shell στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει σήμερα ότι η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί εντός του τρέχοντος μηνός.
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο «χρέος της Ελλάδας προς την Τουρκία» ως προς το φυσικό αέριο. Η εφημερίδα, σε σημερινό της δημοσίευμα, γράφει ότι «καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα», αφού «η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με τη Shell για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων, και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου ενός δις δολαρίων θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.
Η ένταξη της Shell στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια να θέσει μια πολυεθνική με ισχυρά διεθνή πολιτικά ερείσματα εντός του παιγνίου. Όπως αντίστοιχα έκανε και η Κύπρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου