Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νέο σούπερ χάπι θα θεραπεύει το Αλτσχάιμερ!

ygeia710.jpgΕλπίδα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ δίνουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποία ανακοίνωσαν ότι ένα χάπι που ενισχύει σημαντικά τη μνήμη μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα!
Νευροεπιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Baylor στο Χιούστον εντόπισαν στον εγκέφαλο ποντικιών ένα μόριο το οποίο, όταν καταστέλλεται γενετικά, βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη. Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, η ανακάλυψη αυτή τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι, όταν σχεδιάσουν ένα χάπι που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον άνθρωπο, θα είναι σε θέση να μιλούν για πλήρη θεραπεία του Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, καταστέλλοντας το μόριο PKR στον εγκέφαλο των ποντικιών, αυξάνεται η επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες μέσω του μορίου ιντερφερόνη-γ, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται η μνήμη και η λειτουργία του εγκεφάλου. Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το μόριο PKR στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για μολύνσεις από ιούς. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι, εισάγοντας έναν αναστολέα στο στομάχι των ποντικιών, η δράση του μορίου περιορίζεται και παράλληλα βελτιώνονται η μνήμη και η μαθησιακή ικανότητα, χωρίς να επιδεινώνεται η μόλυνση.
Την ίδια στιγμή, ιταλική έρευνα έδειξε ότι η μνήμη δεν ενισχύεται μόνο μέσω κάποιων τροφών, αλλά και με τη χαμηλή κατανάλωση θερμίδων! Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όταν το επιδόρπιο παραλείπεται ή αντικαθίσταται από ένα φλιτζάνι καφέ, τα αποτελέσματα είναι θετικά όχι μόνο για το βάρος, που μειώνεται, αλλά και για τη μνήμη, που αυξάνεται! Οπως εξηγεί ο ερευνητής Τζιοβαμπατίστα Πάνι, αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη CREB1, που είναι σημαντική για τη μνήμη και τη μάθηση, εξακολουθεί να παράγεται όταν η κατανάλωση θερμίδων είναι μικρή. Μάλιστα, ο οργανισμός συνεχίζει να την παράγει στον εγκέφαλο, ακόμη και όταν λαμβάνει το πολύ 600 θερμίδες τη μέρα.
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ μπορεί επίσης να ενισχύσει αρκετά τη μνήμη, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την ποσότητα της πρωτεΐνης CREB1 που παράγει ο οργανισμός.


Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου