Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Κίνα- Ιαπωνία: "Κόβουν" το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές τους!

Κίνα_Ιαπωνία.jpgΣημ. Το γεγονός αυτό είναι για τους αμερικανούς σαν μια κήρυξη πολέμου, μόνο που διεξάγεται στο πεδίο της οικονομίας. Ενίοτε το πεδίο αυτό αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό από τα όπλα, για να λυγίσει μια παγκόσμια υπερδύναμη όπως είναι οι ΗΠΑ.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε από εδώ και πέρα πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ γιατί πρωτίστως η Κίνα και δευτερευόντως η Ιαπωνία δεν είναι Ιράκ για να τους κάνει πόλεμο!!!
---
Ιστορικής σημασίας θεωρείται η συμφωνία Πεκίνου-Τόκιο για διεξαγωγή του εμπορίου στα νομίσματά τους... 
και όχι μέσω του δολαρίου. Το γουάν έτσι αναβαθμίζεται σε αποθεματικό νόμισμα, είδηση η οποία δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τις ΗΠΑ.
Κίνα και Ιαπωνία επιδιώκουν την προώθηση των διμερών εμπορικών τους συναλλαγών  στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, δηλαδή στο γεν και το γουάν αντίστοιχα, και όχι μέσω του δολαρίου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. 
Με αυτό τον τρόπο η Κίνα προσεγγίζει το στόχο της που είναι η αναβάθμιση του γουάν  σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όπως το δολάριο.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε την Δευτέρα στο Πεκίνο, εντελώς αιφνιδιαστικά σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατά τη συνάντηση του  Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα. 
Οι δυο πρωθυπουργοί πρόκειται να υπογράψουν κοινή συναλλαγματική συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την άμεση μετατροπή των νομισμάτων των δυο χωρών χωρίς αυτό να γίνεται μέσω του δολαρίου.
Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το κόστος από την αγορά δολαρίων.
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης στον κόσμο οικονομίας, και συγκεκριμένα το 60% σύμφωνα με τη Wall Street Journal, γίνονται με βάση το δολάριο.
Οι εξελίξεις στο Πεκίνο προκαλούν την ανησυχία της Ουάσιγκτον, γιατί η συναλλαγματική συμμαχία Πεκίνου - Τόκιο αποτελεί πλήγμα για το δολάριο. 
Λόγω της παγκόσμιας κρίσης, τόσο το δολάριο, όσο και το ευρώ, έχουν χάσει τμήμα της αξιοπιστίας τους, που θα καρπωθεί, όπως φαίνεται, το γουάν. 
«Αν δει κανείς τον τεράστιο όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, τότε η συμφωνία αυτή είναι η σημαντικότερη απ' οποιαδήποτε έχει συνάψει η Κίνα με άλλη χώρα», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρεν Ξιαφάνγκ σύμφωνα με το Bloomberg. 
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 340 δισ. δολάρια το 2010.
Σόιμπλε: Η συμφωνία Κίνας- Ιαπωνίας επιχείρημα υπέρ του ευρώ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία, για τη χρήση των αντίστοιχων νομισμάτων τους, συνηγορεί υπέρ μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Η Ιαπωνία και η Κίνα μας εξέπληξαν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων με την ανακοίνωση ενός συμφώνου για τα νομίσματά τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό προσθέτοντας πως «πρόκειται για εξελίξεις που δείχνουν ότι είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη».
«Μπροστά σ' αυτού του τύπου τη συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στις κινεζικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη τους και να προστατευθούν από τους νομισματικούς κινδύνους που συνδέονται με τις διακυμάνσεις του αμερικανικού νομίσματος, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το κοινό νόμισμα είναι ο καλός δρόμος», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Ο ίδιος κάλεσε για μια ακόμη φορά τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να διορθώσουν τα δημόσια οικονομικά τους. «Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», τόνισε.

Greek Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου