Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Mega DEAL από τις έξι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες αλλάζει τα δεδομένα!!!

GENIKOS DEIKTHS.jpgΗ δυναμική παρέμβαση των 6 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών ώθησε ανοδικά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια και το ΧΑ . Όπως ανακοινώθηκε, οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια των swaps δολαρίων, κατά 50 μονάδες βάσης.
Η απόφαση αυτή των κεντρικών τραπεζών έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και θα ισχύσει από 5 Δεκεμβρίου. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν οι Fed, EKT, Βank οf Japan, Bank of England, Swiss National Bank και Βank of Canada.


Προφανώς θετικά επέδρασε και η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, αλλά ο σημερινός καταλύτης ήταν οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI.
To XA εκτινάχθηκε στο +3,13% στις 682 μονάδες με τζίρο 160,82 εκατ ευρώ και όγκο 153,8 εκατ μετοχές. Πραγματικά εντυπωσιακός όγκος για τα δεδομένα της αγοράς.
Ωστόσο η ελληνική αγορά πέραν της δυναμικής παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αντίρροπων δυνάμων. Από την μια η εκταμίευση της 6ης δόσης θετικό νέο από την άλλη οι ζημίες στα  αποτελέσματα των τραπεζών τα οποία θα επιδεινωθούν λόγω PSI+ και της Blackrock, το αρνητικό νέο και βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της MSCI.
Το ΧΑ, αν και βρέθηκε προς στιγμήν υπό πίεση, αντέδρασε  τεχνικά  προς τις  682,2 μονάδες με κέρδη 3,13%. Η βραχυχρόνια αντίδραση στο ΧΑ δεν μεταβάλλει την τάση που παραμένει ξεκάθαρα πτωτική. Οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν κυρίως  λόγω των αλλαγών στους δείκτες της MSCI ενώ η τεχνική αντίδραση είναι απόρροια κινήσεων από χαρτοφυλάκια που τοποθετούντυαι λόγω του MSCI small cap. Όλες αυτές οι αλλαγές συνέβαλλαν ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος συναλλαφών.
Ωστόσο πέραν από τις βραχυχρόνιες και συγκυριακές καταστάσεις η κρίση χρέους αρχίζει να προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο κίνδυνος χρεοκοπιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και δεν είναι τυχαίο ότι ο διεθνής τύπος εστιάζεται πλέον σε αυτό, τους φόβους για χρεοκοπία ή χρεοκοπίες χωρών στην Ευρωζώνη.
Η Ευρώπη δεν θα βγει αλώβητη από την κρίση.
Πολλοί θεωρούν ότι οι κρίσεις δυναμώνουν τους συνδετικούς δεσμούς αλλά σε αυτή την κρίση την κρίση χρέους θα αποδειχθεί ότι οι δεσμοί θα αποδυναμωθούν.
Η Ευρώπη θα εξέλθει πιο αδύναμη από την κρίση. Δεν είναι βέβαιο καθώς κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αν η ευρωζώνη θα συνεχίσει να υπάρχει υπό αυτή την μορφή.
Η ευρωζώνη, όπως και το ευρώ δεν δουλεύουν όπως εύστοχα έχουν παρατηρήσει πολλοί ξένοι αναλυτές.
Ωστόσο ακόμη και την ύστατη στιγμή υπάρχει διέξοδο.
Όταν ένας πολίτης δεν έχει να πληρώσει είναι λάθος η τράπεζα να συνεχίζει να τον αναχρηματοδοτεί. Πλέον ισχύει και στην Ελλάδα η χρεοκοπία φυσικού προσώπου.
Η χρεοκοπία με όρους αυστηρά οριοθετημένους για την οικονομία της Ελλάδος και η πληρωμή των CDS ώστε να κοπάσει η οργή του δίκαιου και όχι το ευκόλως λεγόμενο κερδοσκοπικού κεφαλαίου θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της σωρευμένης πίεσης.
Το σύστημα χρειάζεται μια βαλβίδα εκτόνωσης ώστε οι μεγάλες πιέσεις που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό ....της ευρωζώνης να εκτονωθούν.
Η λύση που μέχρι τώρα έχει υιοθετήσει η Ευρώπη είναι ότι στο κοχλάζον νερό απλά ρίχνουν και άλλο νερό. Το σημείο ζέσεως πέφτει συγκυριακά αλλά θα ανέβει εκ νέου πάνω από τους 100 βαθμούς κελσίου και πάλι θα χρειαστεί εκτόνωση.
Λύση για την εκτόνωση υπάρχει αλλά η άβουλη πολιτική ηγεσία της Ευρώπης - δεν αναφερόμαστε στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδος αυτή είναι ανύπαρκτη - δεν τολμά να πάρει μια ιστορική απόφαση.
Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Η 6η δόση είναι απλά λίγο επιπρόσθετο νερό στο ήδη υπάρχον που κοχλάζει ....
Οι δόσεις κάποτε θα τελειώσουν και τότε θα συνειδητοποιήσουν αργά δυστυχώς ότι πέταξαν τα λεφτά τους οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα άδικα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά με όρους αγοράς; Για το ελληνικό χρηματιστήριο τα χειρότερα είναι εμπρός καθώς οι τράπεζες πλην της Κύπρου, Emporiki και Geniki δεν έχουν γράψει τις ζημίες από το PSI+ και βεβαίως ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί οι επιπτώσεις από την διαγνωστική μελέτη της Blackrock.

Ισχυρή μη τραπεζική τεχνική αντίδραση στο ΧΑ


Το ΧΑ σήμερα αντέδρασε  έντονα ανοδικά απόρροια των κινήσεων χαρτοφυλακίων καθώς ολοκληρώθηκαν οι εκροές λόγω MSCI standard και σημειώνονται εισροές λόγω MSCI small cap. Ωστόσο η σημαντική αντίδραση είναι μη τραπεζική. Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI και χαρτοφυλάκια ρευστοποιούσαν και τοποθετήθηκαν με βάση την νέα διαμόρφωση των δεικτών.
Το ΧΑ στις 682 μονάδες +3,13%.
Η Εθνική στα 1,99 ευρώ +4,19% με αποτίμηση 1,90 δις ευρώ με όγκο 7 εκατ μετοχές.
Η Alpha στα 0,6850 ευρώ -4,20% στα 365 εκατ ευρώ η αποτίμηση και όγκο 32,15 εκατ μετοχές.
Η Eurobank στα 0,4790 ευρώ -6,08% με αποτίμηση 264 εκατ και όγκο 21,4 εκατ
Η Κύπρου στα 0,5320 ευρώ -6,01% με αποτίμηση 478 εκατ και όγκο συναλλαγών 53,11 εκατ μετοχές.
Η Marfin στα 0,2420 ευρώ +9,01% με αποτίμηση 389 εκατ και όγκο 8,8 εκατ
Η ΑΤΕ στα 0,34 ευρώ -4,49%
Το ΤΤ στα 0,5640 ευρώ -0,70% με αποτίμηση 160 εκατ
Εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Tbank λόγω λογιστικών παρατυπιών και αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Η μετοχή στα 0,0480 ευρώ στο -7,69% πριν την παύση της διαπραγμάτευσης.  Ο Πρόεδρος του ΧΑ, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας για μέγιστο διάστημα δέκα ημερών.
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη ξεχωρίζει η MIG με κέρδη 15,22% στα 0,4240 ευρώ, η Τιταν στο +10,47%, η Βιοχαλκο στο +12,28%, o ΟΠΑΠ +3,10%, η ΕΕΕΚ +2,70%, η ΔΕΗ +1,68%  και ο ΟΤΕ +2,28%.
Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley Capital International standard.
Διαγράφτηκαν από το πανευρωπαϊκό δείκτη  MSCI Global Standard Indices οι μετοχές της Alpha Bank, της Eurobank, της τραπέζης Κύπρου και της ΔΕΗ. Επίσης σήμερα διαγράφονται  από το πανευρωπαΪκό δείκτη Stox Europe 600  οι τίτλοι της ΔΕΗ, της τραπέζης Πειραιώς και της Alpha Bank.
Επενδυτικά χαρτοφυλάκια κυρίως μέσω της Deutsche bank πουλάνε καθώς άπαξ και οι τραπεζικές μετοχές και εταιρίες του εικοσάρη όπως η ΔΕΗ αποχώρησαν από τον δείκτη είναι εύλογο τα funds που δομούν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με βάση τον MSCI standard υποχρεωτικά πουλούν.
Έτσι εξηγούνται οι πιέσεις στις τράπεζες.
Ωστόσο οι όγκοι που διακινήθηκαν σήμερα ήταν εντυπωσιακοί.
Στην Εθνική κίνηση 220 χιλ από την Deutcshe bank  και 400 χιλ από Bank of America.
Στην Alpha 2,2 εκτα από την Goldman Sachs, 3,7 εκατ μετοχές από την Bank of America, 700 χιλ η Deutsche bank και 800 χιλ μετοχές η HSBC.
Στην Eurobank 2 εκτα μετοχές από την Bank of America, 3,6 εκατ μετοχές από την Goldman Sachs και 100 χιλ η Deutsche bank ενώ χθες πούλησε 750 χιλ.
Στην Πειραιώς 1,2 εκατ  μετοχές από την Deutsche bank
Στην Κύπρου 270 χιλ από την Deutsche bank και 4,5 εκατ από την Bank of America, 3,5 εκατ μετοχές από την Goldman Sachs, 1,5 εκατ από την Societe Generale, 1,3 εκατ μετοχές από την HSBC και 1 εκατ η J P Morgan.
Στην Marfin 1,2 εκατ  από την Deutsche bank και 2 εκατ μετοχές από την Citigroup. 
Οι ρευστοποιήσεις λοιπόν σχετίζονται με τις αλλαγές στον MSCI standard.
Ωστόσο οι τράπεζες και οι εταιρίες που βγήκαν από τον standard δείκτη μεταφέρθηκαν στον MSCI small cap.
Υπάρχουν εκροές αλλά ταυτόχρονα και εισροές λόγω των αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley.
Η σχέση εισροών εκροών είναι 1 προς 4 περίπου στις μεγάλες τράπεζες και για τον λόγο αυτό ασκούνται σημαντικές πιέσεις.
Η διαδικασία πάντως θα ολοκληρωθεί άμεσα.


Πτώση στα CDS μετά την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών

Πτώση σημειώνεται στα CDS μετά την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.
Η Ελλάδα στις 6500 μονάδες βάσης ή 65%.
Η Πορτογαλία 1095 μ.β. η Ιρλανδία 740 μονάδες βάσης, η Ισπανία 435 μ.β. η Ιταλία 502 μ.β. το Βέλγιο 335 μ.β. η Γαλλία 214 μ.β. και η Γερμανία 102 μ.β.
Οι αποδόσεις επίσης συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά αλλά μειώθηκαν μετά την συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.
Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων 7,25%, των Ισπανικών 6,38%, των Γαλλικών 3,43% και των Βελγικών 5,13%.
Το ευρώ στα 1,35 δολάρια με διακύμανση 1,3260 δολάρια και 1,35 δολάρια.
Το ευρώ ισχυροποιήθηκε σημαντικά αποκλειστικά λόγω της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών.


Greel Citizen
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου